Την ανησυχία των ειδικών εξακολουθεί να μονοπωλεί σχεδόν η Βόρεια Ελλάδα, πρόσφορο έδαφος για την επέλαση του κορωνοϊού όπως διαπιστώνεται από τις επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Δηλωτική της κατάστασης είναι η διασπορά σε Μακεδονία και Θράκη.

Πάνω από τέσσερις στους δέκα (43%) που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό σήμερα βρίσκονται στα βόρεια της χώρας. Μιλώντας με αριθμούς, οι τρεις περιφέρειες της Β. Ελλάδας συγκεντρώνουν τα 1.409 από τα 3.261 νέα εγχώρια κρούσματα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ, με εντονότερο το επιδημιολογικό βάρος στην Κεντρική (988) και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (355). Αναμενόμενα, το σύνολο σχεδόν των Περιφερειακών τους Ενοτήτων (ΠΕ) πλην Θάσου και Ροδόπης βρίσκονται στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη, σε αντίθεση με τη Δυτική Μακεδονία (86) που έχει περάσει στο πορτοκαλί, εξαιρουμένης της Καστοριάς.

Αντίστοιχα, για την εβδομάδα 11 – 17 Οκτωβρίου 2021 το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας στα τεστ κορωνοϊού ανήκει στη Δράμα (1,91%) και δεύτερη την Ημαθία (1,72%), στην οποία σήμερα ανιχνεύεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων (133).

Αυξάνονται οι νοσηλείες στη Βόρεια Ελλάδα – Ενισχύεται η εμβολιαστική εκστρατεία

Κινητές μονάδες εμβολιασμού επιστρατεύει το Υπουργείο Υγείας για να ενισχύσει την εμβολιαστική κάλυψη έναντι της COVID-19 στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία σημειώνει απογοητευτικές έως ανησυχητικές επιδόσεις. Ενδεικτικά, στις ΠΕ Σερρών, Έβρου, Πιερίας και Πέλλας, η εμβολιαστική κάλυψη κυμαίνεται μεταξύ 42,92% έως 47,45%. Επόμενο σταθμό θα αποτελέσει η Πελοπόννησος.

Η τοποθέτηση των συνεργείων για διενέργεια εμβολιασμών άνευ ραντεβού σε τυχαία σημεία από παραλίες έως πάρκα, αποτελεί κατά τους ειδικούς κίνηση στρατηγικής σημασίας. Η εμπειρία έχει δείξει πως αυξάνει το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών και συντελεί σε μεγαλύτερη ανταπόκριση στο άτυπο «κάλεσμα» για εμβολιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε την τοποθέτηση Κινητής Μονάδας Εμβολιασμού στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, την Τρίτη 26 Οκτωβρίου.

Ο Βορράς μοιάζει να ολισθαίνει προς επικίνδυνα μονοπάτια, με τους ειδικούς να αναφέρουν αύξηση στις εισαγωγές των νοσοκομείων, διαχειρίσιμη προς ώρας. Σήμερα νοσηλεύονται 807 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, ανεμβολίαστοι στην πλειονότητά τους. Σύμφωνα με τα ακριβή στοιχεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, σε σύνολο 687 ασθενών σε απλές κλίνες Covid και 120 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι 515 και 112 αντίστοιχα είναι ανεμβολίαστοι.

Ανάλογη είναι η γενικότερη εικόνα για την επικράτεια, την οποία αποτυπώνει καθημερινά η συντριπτική πλειοψηφία μη εμβολιασμένων ασθενών σε διασωλήνωση. Οι 311 από τους 351 διασωληνωμένους ασθενείς σήμερα είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Το σκληρό αποτύπωμα από την άρνηση του εμβολιασμού αναδεικνύεται ακόμη εντονότερα στους θανάτους από κορωνοϊό, τους 38 νέους σήμερα και 625 συνολικά μέσα στις 20 μόλις ημέρες που έχει διανύσει ο Οκτώβριος. Όλα αυτά, όταν είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια που, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω COVID-19 κατά 91%.

Στα 3.279 τα νέα κρούσματα – Αυξήθηκε το Rt

Στα 3.279 ανέρχονται τα σημερινά κρούσματα κατόπιν 204.943 ελέγχων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το Rt αυξήθηκε στο 1,08 από 1,03.

Στην Αττική εντοπίζονται 659 λοιμώξεις, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 187 στο Κέντρο, 98 στα Βόρεια Προάστια, 94 στον Πειραιά, 80 στα Νότια Προάστια, 75 στην Ανατολική Αττική, 74 στα Δυτικά Προάστια, 38 στη Δυτική Αττική και 12 στις Νήσους.

Την επιδημιολογική παρέκκλιση της Λάρισας και της Μαγνησίας ακολουθούν πλέον σταθερά και τα Τρίκαλα. Πέρα από τις υψηλές επιδόσεις σε νέα κρούσματα (194, 157 και 94 αντίστοιχα), την εβδομάδα 11 – 17 Οκτωβρίου 2021 σημείωσαν από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας με τη Λάρισα τρίτη στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων με 1,70%, και 1,37% και 1,23% για Μαγνησία και Τρίκαλα αντίστοιχα.

Τέλος, από την υπόλοιπη χώρα, οι ΠΕ Μεσσηνίας, Αχαΐας και Αρκαδίας ακολουθούν σε διασπορά, δίνοντας 47, 86 και 34 νέα κρούσματα αντίστοιχα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους και 5.500 διασωληνώσεις