Ανησυχούν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες 20 έως 30 ετών. Δραματική έκκληση να εμβολιαστούν απευθύνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA από τις αρχές Οκτωβρίου, συνολικά πέντε είναι οι άνθρωποι της εν λόγω ηλικιακής ομάδας που έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι νεαρότερες ηλικίες, δεν είναι άτρωτες στην πανδημία, αφού από την έναρξη της, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 115 άτομα ηλικίας 18-35 ετών έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα τρεις εξ’ αυτών πέθαναν εντός του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Μίνα Γκάγκα: Εμβολιαστείτε και προσέχετε!

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία αποκάλυψε πως χθες, Σάββατο, έχασε τη ζωή του 28χρονος στην Κομοτηνή. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για τον τρίτο ανεμβολίαστο άνθρωπο αυτής της ηλικιακής ομάδας που κατέληξε, σε μόλις μια εβδομάδα.

«Πριν από λίγο χάσαμε 28χρονο από κοροναϊό στη Κομοτηνή» έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η κ. Γκάγκα.

«Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κάνω έκκληση, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε και προσέχετε! Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες. Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας. Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας» συμπλήρωσε.

Τι γίνεται με την εποχική γρίπη;

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες ανησυχούν για το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γρίπης & κοροναϊού, αφού σε αυτή την περίπτωση θα είναι διπλάσια η πιθανότητα για διασωλήνωση ακόμα και θάνατο.

Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή και καλούν τους πολίτες να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης, καθώς η συνταγογράφηση έχει ήδη ξεκινήσει. Μέχρι την Παρασκευή είχαν διανεμηθεί στα φαρμακεία 1,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια, όμως το 30% με 35% δεν έχει εκτελεστεί.

«Η επιδημιολογική πίεση από τον κοροναϊό παραμένει σημαντική και αν σε αυτή προστεθεί και η γρίπη, προφανώς και η νοσηρότητα θα αυξηθεί» δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Παράλληλη νόσηση και με τους δυο ιούς αυξάνει τις πιθανότητες για διασωλήνωση αλλά και μοιραία κατάληξη προειδοποιούν οι ειδικοί

«Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να νοσήσει και από τα δύο νοσήματα και σε αυτή την περίπτωση πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα να έχει ο ασθενής κακή έκβαση, σχεδόν διπλασιάζεται» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

Η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τους χιλιάδες ανεμβολίαστους πολίτες, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την παράλληλη κυκλοφορία των δύο επικίνδυνων ιών του αναπνευστικού. Μόνη λύση ο εμβολιασμός τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κοροναϊό.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας που ήδη βουλιάζουν από ανεμβολίαστους θα πιεστούν ακόμη περισσότερο αν προστεθούν και οι νοσούντες από γρίπη.

Η συνταγογράφηση των εμβολίων της γρίπης έχει ήδη αρχίσει και οι επιστήμονες συστήνουν καθολικό εμβολιασμό, προκειμένου να ανατραπεί η κυκλοφορία της, κάτι που είχε επιτευχθεί τον περσινό χειμώνα.