Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας επ’ αφορμής και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης, τα παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών εισέρχονται σε κλειστούς χώρους με την επίδειξη του αρνητικού αποτελέσματος rapid test ενώ αποκάλυψε πως οι επιστήμονες περιμένουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία.

«Σίγουρα μας ανησυχούν. Περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία. Αυτή τη στιγμή κλείνουμε δύο – τρεις μήνες με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα», είπε.

«Όσοι παιδίατροι θέλουν, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορούν να ενταχθούν και να πραγματοποιούν και οι ίδιοι εμβολιασμούς. Γίνονται όλες οι ενέργειες για να πειστούν», σημείωσε επίσης. Όπως παραδέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά είναι όντως μικρό και πιο πίσω από το γενικό πληθυσμό. «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά ηλικίας δώδεκα με δεκαεφτά», είπε.

Aναφερόμενος στα περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποστήριξε ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. «Δικλίδες ασφαλείας υπάρχουν. Το βασικότερο είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστευόμαστε τους γιατρούς. Δεν είναι λογικό να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε ιατρείο ή πάνω από κάθε παιδίατρο. Το να μην εμβολιάσει κάποιος και να χορηγήσει πλαστό πιστοποιητικό είναι μια έκνομη ενέργεια. Έχουμε εμπιστοσύνη στους παιδιάτρους γι’ αυτό».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε για τα νέα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, για να δουλέψει ένα σύστημα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες που δίνονται από τους επιστήμονες. «Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Ήρθε για να μείνει. Ο εμβολιασμός είναι ο τρόπος για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Όσοι περισσότεροι εμβολιαζόμαστε τόσο απομακρύνεται αυτή τη πιθανότητα. Ελπίζουμε να γίνει σαν μια βαριά γρίπη».