Στην επιδημιολογική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα αναφέρθηκαν η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στα νησιά, το οποίο μεταφέρεται στην ηπειρωτική χώρα και στις πόλεις, με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου. Ζήτησε, δε, από τους εκδρομείς να υποβληθούν σε τεστ πριν την επιστροφή τους και να αποφύγουν τις επαφές με άλλους ανθρώπους για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε το τελευταίο δίμηνο, παρατηρείται όμως σταθεροποίηση σε υψηλό επίπεδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερός στο 3,5%, κυμαίνεται υψηλότερα σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις επέκτασης στην ηπειρωτική Ελλάδα,

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, με την επιστροφή από τις διακοπές, καθώς υπάρχει κίνδυνος επέκτασης στην ηπειρωτική χώρα.

Η κυρία Παπαευαγγέλου κάλεσε ιδιαίτερα τους νέους να κάνουν self test με την επιστροφή τους και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, να κάνουν χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας, και να να αποφεύγουν συναντήσεις με ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.

Είναι σημαντικό, όπως τόνισε, να μειωθεί η διασπορά στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο αριθμός των νοσηλειών έχει αυξηθεί 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 2.500 νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα το 45% είναι άτομα μεγαλύτερα των 45 ετών, και γι’ αυτό είναι λογικό να παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους 31 συνάνθρωποί μας την ημέρα.

Προσδοκούμε ο επόμενος χειμώνας να είναι διαφορετικός, στοχεύουμε να επιστρέψουμε στις συνήθειές μας. Ο μαζικής εμβολιασμός όλων είναι το πιο σημαντικό μέσο. Από τις αρχές του χρόνου μόλις 5,2% των κρουσμάτων ήταν εμβολιασμένοι.

Ανησυχεί ιδιαίτερα ότι ο εμβολιασμός των υπερηλίκων δεν βελτιώνεται εδώ και καιρό. Είναι σαφές ότι με την Δέλτα οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν όλοι.

Η επαναληπτική δόση θα μειώσει τον κίνδυνο αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα της πανδημίας. Κύριος στόχος παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Μαγιορκίνης: Οι νέοι μεταδίδουν περισσότερο τον ιό λόγω κινητικότητας και επαφών

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα γενικότερα στοιχεία της πανδημίας, καλώντας τους νέους να εμβολιαστούν, προκειμένου να προφυλάξουν τους εαυτούς τους και τους οικείους τους.

«Στην Ευρώπη έχουμε αύξηση 3% στις νέες διαγνώσεις και 10% στους θανάτους την τελευταία εβδομάδα. Στην Ελλάδα η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται, με πάνω από 250 εισαγωγές την ημέρα. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 54%.

Η επιδημία τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει σημάδια σταθερότητας σε υψηλά επίπεδα. Από τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες μετάδοσης, καθώς θα πέσει η θερμοκρασία και θα περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους.

Καλώ τους νέους να εμβολιαστούν, καθώς, χωρίς να το θέλουν, με τις πολλές επαφές που έχουν, όπως είναι φυσιολογικό, το μεταδίδουν περισσότερο από τους υπόλοιπους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Κοντοζαμάνης: Κάποιοι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα κληθούν να δώσουν πίσω χρήματα

Σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι κάποιοι υγειονομικοί, ανάλογα με το διάστημα που θα τεθούν σε αργία, αν δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα στο Δημόσιο, καθώς ο μισθός Σεπτεμβρίου προκαταβάλλεται.

Πρόσθεσε δε, ότι οι υγειονομικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εμβολιασμό και καθημερινά αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων.