Σταθερά υψηλό παραμένει το τέταρτο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, με το “αποτύπωμα” του κορωνοϊού στα αστικά λύματα -ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)- να προοιωνίζεται δύσκολο Αύγουστο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων το περασμένο 24ωρο “έσπασε” το φράγμα των 3.000 -καταγράφηκαν 3.428 νέα κρούσματα κορωνοϊού- ενώ και ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέσα στο καλοκαίρι – έγιναν 217 εισαγωγές. Ανάλογη εκτίναξη ασθενών καταγράφηκε και την περασμένη Πέμπτη -οι εισαγωγές ανήλθαν στις 212- θέτοντας σε επικίνδυνο επίπεδο την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού ξεπέρασε πλέον το μισό εκατομμύριο (501.030), ενώ οριακά από τους 13.000 απέχουν οι θάνατοι λόγω Covid-19 (12.997). Μια ανάσα από τους 200 βρίσκονται και οι ταχέως αυξανόμενοι διασωληνωμένοι ασθενείς, 191.

Η κυκλοφορία του κορωνοϊού είναι έντονη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και στη νησιωτική χώρα η επιδημία φαίνεται να κινείται ανεξέλεγκτα, παρά το ανάχωμα που στήνεται με τα μέτρα προστασίας για τους πολίτες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που διέπουν πια την καθημερινότητα σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων.

Υπό τις συνθήκες αυτές η αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ, με τις νοσηλείες να τείνουν σε μια σταθερή συνεχή αύξηση, μπαίνει και πάλι στην ημερήσια διάταξη των προβλημάτων που καλούνται να διαχειριστούν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι τον τελευταίο μήνα

Πλέον στα νοσοκομεία οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 έχουν ξεπεράσει τους 1.550, έχοντας υπερδιπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα. Μόλις στις 2 Ιουλίου οι νοσηλευόμενοι ήταν 606 και οι εισαγωγές της ημέρας ήταν 48.

Η κυκλοφορία του εύκολα μεταδιδόμενου μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της συμπεριφοράς των πολιτών, την συνεχώς αυξανόμενη κινητικότητα για διακοπές και διασκέδαση, τους υποτονικούς ελέγχους των αρμοδίων για την τήρηση των μέτρων και τη φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών, σήκωσαν γρήγορα ψηλά το κύμα της επιδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι στην αρχή του περασμένου μήνα οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλινικές ήταν 350 ενώ χθες ο αριθμός τους είχε υπερτριπλασιαστεί, φτάνοντας τους 1.106.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι ασθενείς χθες ήταν 444, σχεδόν διπλάσιοι από εκείνους που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ πριν από έναν μήνα. Σημειωτέον, ότι πλέον στις ΜΕΘ και ειδικά στους διασωληνωμένους η ηλικιακή ομάδα των 18-64 μοιράζεται εξ ημισείας το σύνολο των διασωληνώσεων με τους ευπαθείς ηλικιωμένους 65 ετών και άνω.

Τι δείχνουν τα λύματα για την επιδημία

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα του Λεκανοπεδίου παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις με την αύξηση κατά 16% να μην αξιολογείται ως σημαντική.

Αντίστοιχα σταθεροποιητικές τάσεις με μη σημαντικές μεταβολές αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία για την Ξάνθη (+5%), την Αλεξανδρούπολη (-12%) και τη Θεσσαλονίκη (-11%), με την τελευταία να παρουσιάζει πτωτική τάση και στα κρούσματα (316 νέα), γεγονός όμως που αποδίδεται στις καλοκαιρινές εξορμήσεις των κατοίκων της προς τη Χαλκιδική.

Στον αντίποδα, ο κορωνοϊός κάνει… πάρτι στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα σε Βόλο και Λάρισα, όπου καταγράφονται από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της χώρας, κατά 112% και 79% αντίστοιχα.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Κρήτη όπως επιβεβαιώνουν τα επίπεδα του ιού στα αστικά λύματα Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, στα οποία παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις κατά 34% και 186% αντίστοιχα.

Θετική είναι η εικόνα σε ό, τι αφορά την πορεία της επιδημίας μέσω του ελέγχου των λυμάτων στα Ιωάννινα και την Πάτρα, όπου το ιικό φορτίο παρουσίασε μείωση 51% για την πρώτη πόλη και χαρακτηρίστηκε μη ανιχνεύσιμο για τη δεύτερη.