Με σύμμαχο το καλοκαίρι, την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας, η αποδρομή της πανδημίας γίνεται καθημερινά όλο και πιο εμφανής.

Μπορεί η εξέλιξή της να παραμένει δυναμική, με την ινδική μετάλλαξη (Δέλτα) -που είναι υπεύθυνη για τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε Βρετανία και Πορτογαλία τις τελευταίες ημέρες- να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για τη δημιουργία ενός πιθανού τέταρτου κύματος λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της, ωστόσο αυτό θα είναι ηπιότερο ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες. Προς το παρόν, πάντως, το στέλεχος Δέλτα δεν απασχολεί τη χώρα μας, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα με τις δύο δόσεις εμβολίου είναι η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας από τη μετάλλαξη.

Στόχος για 70% εμβολιασμένους σε 60 ημέρες – Έσχατη λύση η υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές γιατί το τείχος ανοσίας πρέπει να υψωθεί. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος». Με αυτά τα λόγια, ανέδειξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου από το Υπουργείο Υγείας, τη σημασία της καλύτερης δυνατής ανοσοποίησης του πληθυσμού μέσα στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί.

Σε αυτό αναμένεται να συνεισφέρει η τήρηση του προγράμματος παραδόσεων των εμβολίων, σύμφωνα με το οποίο τον Ιούλιο αναμένονται 1.550.000 δόσεις από την Pfizer (4.880.000 δόσεις συνολικά για το τρίμηνο), 380.000 από τη Moderna και 171.000 δόσεις από την Johnson & Johnson (άλλες 192.000 δόσεις τον Ιούνιο). Μέχρι σήμερα, πάντως, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 4.550.000 αφορούν στην πρώτη δόση (43%), ενώ 3 εκατομμύρια πολίτες (31%) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Οι 60 ημέρες που έχουμε μπροστά μας, όμως, θεωρούνται από τους ειδικούς κρίσιμες για την επίτευξη του στόχου του 70% για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση. «Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, ο στόχος του 70% εμβολιασμένων είναι εφικτός μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

– Το 86% των γιατρών του ΕΣΥ και το 91% των ιδιωτών
– Το 69% του νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ και το 73% των ιδιωτικών κλινικών
– Το 66% του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ και το 70% των ιδιωτικών κλινικών

Θεοδωρίδου: «Καθοριστική η σημασία της 2ης δόσης» – Εμπιστοσύνη στο AstraZeneca

Ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις έκανε η κυρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή τοποθέτησή της. Συγκεκριμένα, ανέφερε στοιχεία από μελέτες στη Βρετανία, οι οποίες έδειξαν ότι η προστασία από την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού που παρέχει η δεύτερη δόση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca ανέρχεται στο 86% και 66% αντίστοιχα.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, απηύθυνε και ισχυρή σύσταση για συνέχιση της δεύτερης δόσης με ίδιο εμβόλιο, όπως ισχύει και στις 20 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε δε, ότι η σύσταση αυτή αφορά σε ανθρώπους που δεν παρουσίασαν επιπλοκές κατά την πρώτη δόση, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος θρομβώσεων στη 2η δόση είναι ελαχιστότατος.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της δήλωσης της κυρίας Θεοδωρίδου πως «δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει καμία δεύτερη δόση», ο κύριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε, στη συνέχεια, πως:

  • μειώνεται σε έξι ημέρες το «πέναλτι» για όσους ακυρώνουν τρεις φορές το ραντεβού τους
  • τα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να καλούν οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 για τις αδιάθετες δόσεις εμβολίων
  • από απόψε ξεκινά η αποστολή sms σε όσους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί, ώστε να κλείσουν ραντεβού
  • από την επόμενη Τετάρτη θα ανοίξει η εφαρμογή για το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσων έχουν νοσήσει και έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στο σκεύασμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (AstraZeneca), όπως αναδεικνύουν και τα ποσοστά προσέλευσης στα ραντεβού την τελευταία εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα:

-Για το AstraZeneca στο 97%
-Για το Pfizer στο 98%
-Για το Moderna στο 98%
-Για το Johnson & Johnson στο 97%

Σημειώνεται ότι από χθες δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca και πληρούν τις προϋποθέσεις, να αλλάξουν τη δεύτερη δόση με το σκεύασμα της Pfizer ή της Moderna, μέσω του ειδικού πεδίου που «άνοιξε» στο emvolio.gov.gr.

Σε επίπεδα προ οκταμήνου η πανδημία στην Ελλάδα

Σε σαφώς μειωμένα επίπεδα κινείται από κάθε άποψη πλέον η πανδημία στη χώρα μας, όπως αποτυπώνουν και τα μόλις 406 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μπορεί ο εξαιρετικά χαμηλός διαγνωστικών ελέγχων του τελευταίου 24ωρου (22.359) -λόγω της χθεσινής ημέρας του Αγίου Πνεύματος που για κάποια επαγγέλματα είναι αργία- να μην μπορεί να αναδείξει αντιπροσωπευτική εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ωστόσο οι «σκληροί δείκτες» είναι εκείνοι που λένε την αλήθεια.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι διασωληνωμένοι ασθενείς έπεσαν για πρώτη φορά σε κάτω από 300 και σήμερα ανέρχονται στα επίπεδα που βρίσκονταν ακριβώς πριν 4,5 μήνες (277), πραγματοποιήθηκαν 59 εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ σημειώθηκαν και 16 θάνατοι. Στο σημείο αυτό, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των διασωληνωμένων ασθενών ηλικίας 18-64 ετών ανέρχεται για πρώτη φορά στο υψηλό 43,4%, στοιχείο που δείχνει ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων αποδίδει, ενώ πλέον ασθενούν σοβαρά οι νεότερες -και ανεμβολίαστες- ηλικιακές ομάδες.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 213 νέες λοιμώξεις, στη Θεσσαλονίκη μόλις 32, ενώ οι μοναδικές περιοχές με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα είναι η Λάρισα (15) και η Ρόδος (10). Εξίσου αισιόδοξα είναι τα νέα που προέρχονται και από τους εργαστηριακούς ελέγχους του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, σύμφωνα με τους οποίους καθαρά πτωτικές ήταν οι μεταβολές που παρατηρήθηκαν στη Λάρισα
(-50%), στην Ξάνθη (-45%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-34%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στη Θεσσαλονίκη (-27%) και στα Ιωάννινα (-27%). Τέλος, οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο (+14%), με τα επίπεδα αυτού να παραμένουν σταθερά χαμηλά.