Η Αυστραλία θα συστήσει να εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Γκρεγκ Χαντ έπειτα από μια σειρά περιστατικών με θρομβώσεις που εμφάνισαν άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η Αυστραλία έχει χορηγήσει 3,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και αυτό έχει συνδεθεί με 60 περιπτώσεις θρομβώσεων, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί και δύο θάνατοι, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον Χαντ οδήγησε στην αλλαγή πολιτικής.

“Η κυβέρνηση θέτει την ασφάλεια πάνω απ΄όλα”, είπε στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα ο υπουργός.

“Αυτή η επικαιροποιημένη σύσταση που λάβαμε σήμερα βασίζεται σε νέα στοιχεία που δείχνουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση της πολύ σπάνιας πάθησης (σύνδρομο θρομβοκυτοπενίας) στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών”.

Τον Απρίλιο η Αυστραλία περιόρισε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ένω των 50 ετών.

Πολλές χώρες μέλη της ΕΕ έχουν σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω από μια ηλικία, συνήθως από 50 ως 65, περιορίζοντας τη χρήση του σε πιο μεγάλους ηλικιακά ανθρώπους εξαιτίας των πολύ σπάνιων περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος, κυρίως ανάμεσα σε νεαρά άτομα.

Ο Χαντ είπε ότι η σύσταση δεν θα καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, το οποίο έχει ως στόχο την χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης του εμβολίου σε κάθε Αυστραλό πριν από το τέλος του 2021.

Τον Απρίλιο η Αυστραλία επέκτεινε την παραγγελία της προς την Pfizer σε 40 εκατομμύρια δόσεις, ενώ έχει ήδη παραγγείλει 25 εκατομμύρια δόσεις από την Moderna.

Η επικαιροποιημένη εμβολιαστική πολιτική της Αυστραλίας συντελείται την ώρα που η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας μάχεται για να περιορίσει μια εστία νέων κρουσμάτων.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε τέσσερα εγχώρια κρούσματα κορωνοϊού με την προέλευσή τους να παραμένει άγνωστη.“Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε όλοι σε συναγερμό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Ένας άνδρας στα 60 του, ο οποίος εργάζεται ως οδηγός πληρωμάτων διεθνών αεροπορικών εταιρειών, βρέθηκε χθες θετικός στον ιό–το πρώτο κρούσμα στην πολιτεία εδώ και πάνω από έναν μήνα–και η σύζυγός του επίσης βρέθηκε θετική.

Γενετικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο άνδρας έχει μολυνθεί με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του ιού, λένε αξιωματούχοι.

Το στέλεχος Δέλτα, το οποίο έχει ενταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στα τέσσερα στελέχη της COVID-19 που προκαλούν ανησυχία επειδή μεταδίδεται πιο εύκολα, πιθανόν προκάλεσε την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων στην Ινδία.

Περί τους 12 δημόσιοι χώροι στο Σίδνεϊ, περιλαμβανομένου ενός κινηματογράφου και ενός εμπορικού κέντρου στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Μπόντι και ένα σούπερ μάρκετ, έχουν χαρακτηριστεί hotspots του ιού.

Η Αυστραλία έχει επιτυχώς διαχειριστεί προηγούμενες εξάρσεις κρουσμάτων μέσω των άμεσων λοκντάουν και ιχνηλάτησης και σκληρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Έχει καταγράψει περίπου 30.300 κρούσματα και 910 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.