Μια συμβουλευτική επιτροπή των αμερικανικών CDC ξεκινάει τις συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα, με αντικείμενο συζήτησης τις αναφορές για περιστατικά μυοκαρδίτιδας, ιδιαίτερα σε νέους άντρες, οι οποίοι έλαβαν δόσεις εμβολίων με τεχνολογία mRNA (Moderna και Pfizer).

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται σπάνιες, καθώς έχουν εμφανιστεί μόλις 226 περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας σε άτομα κάτω των 30 ετών, μεταξύ 141 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στις ΗΠΑ. Ο τυπικός αριθμός περιπτώσεων γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, ωστόσο, θα ήταν οι 100 και για τον σκοπό αυτό, τα CDC έχουν αποφασίσει να ερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα.

Ένας πιθανός σύνδεσμος μεταξύ των συνθηκών που δημιουργήθηκαν στους εμβολιασμένους και των εμβολίων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA επιβεβαιώθηκε από τον Tom Shimabukuro, αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου ασφάλειας της ανοσοποίησης των CDC, κατά τη διάρκεια συνάντησης με μια συμβουλευτική επιτροπή του FDA.«Έχουμε σαφώς μια ανισορροπία εκεί», δήλωσε ο Shimabukuro κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Από τις 221 περιπτώσεις στις οποίες το CDC είχε ανακτήσει τις απαιτούμενες πληροφορίες, η πλειονότητα έχει αναρρώσει πλήρως.

Συνολικά 41 ασθενείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κάποια συμπτώματα και 15 συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Τρεις ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, δύο από τους οποίους είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Σημειώνεται πως από τα 141 εκατομμύρια άτομα που έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ, τα άτομα ηλικίας 12-24 αντιπροσωπεύουν μόλις το 9% των εμβολιασμών που έχουν γίνει.