Την καταγγελία των συμβάσεων των εργαστηριακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ εξετάζουν πλέον οι Ιατρικοί Σύλλογοι ως απάντηση στη μηδενική συμμετοχή που θέσπισε ο Οργανισμός για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων όταν υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ) χαιρετίζουν την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να ανακουφίσει τους ασφαλισμένους χρονίως πάσχοντες (όπως οι διαβητικοί ασθενείς, οι νεφροπαθείς, όσοι έχουν αναπηρία πάνω από 67%, όσοι πάσχουν από κυστική ίνωση) αλλά τονίζουν πως το βάρος της πρόληψης και της διάγνωσης ανήκει στον ΕΟΠΥΥ και όχι στον ιατρικό διαγνωστικό κλάδο.

«Πρόκειται για απαράδεκτη και παράνομη επίταξη του εισοδήματος των γιατρών καθώς η κάλυψη της δαπάνης αυτής δεν προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ,αλλά χρεώνεται στους γιατρούς με το εκβιαστικό clawback. Το Υπουργείο Υγείας οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και στην ξενιτειά τον ιατρικό κλάδο και παραδίδει την υγεία του ελληνικού λαού, στα μεγάλα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν αλώσει το χώρο. Η πολιτική που ακολουθείται αποτελεί την ταφόπλακα των μικρών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων και είναι ενάντια τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών. Αίτημά μας είναι ένα σύστημα που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους του πολίτες στο τελευταίο άκρο στης Ελλάδας», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΙΣΑ, ο οποίος μάλιστα συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη φορέων υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Πατούλη.

Οι εκπρόσωποι των Φορέων, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, για τη ρύθμιση που προβλέπεται στον νέο ενιαίο κανονισμό παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία, θεσπίζονται μηδενικές ή μειωμένες συμμετοχές, στις διαγνωστικές εξετάσεις, των ασθενών με ΕΚΑΣ και χρόνιες παθήσεις, ωστόσο το κόστος, για την κοινωνική αυτή πολιτική της κυβέρνησης, το επιβαρύνεται ο διαγνωστικός κλάδος που οδηγείται πλέον, στην οικονομική καταστροφή.

«Για άλλη μία φορά ο ΕΟΠΥΥ μεταβιβάζει το βάρος της κοινωνικής του πολιτικής στους ιδιώτες ιατρούς.Η θέσπιση μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής σε ασφαλισμένους με χρόνια νοσήματα είναι απολύτως αναγκαία και την επικροτούμε, ειδικά στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Είναι όμως εξωφρενικό και τελείως απαράδεκτο, ότι δεν προβλέπεται αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και κάλυψη της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ουσιαστικά μετακυλίεται το κόστος μέσω του clawback στους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα. Έτσι ο ΕΟΠΥΥ υπόσχεται κοινωνική πολιτική χωρίς να πληρώσει», επισημαίνει και ο πρόεδρος του ΙΣΠ, κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Ο ΙΣΠ στην ανακοίνωση του τονίζει πως «η οικονομική εξαθλίωση των ελευθεροεπαγγελματιών εργαστηριακών ιατρών θα οδηγήσει στο κλείσιμο των εργαστηρίων τους ή στο ξεπούλημά τους έναντι “πινακίου φακής” στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που καραδοκούν», και εκφράζει την ισχνή αισιοδοξία του πως θα σταματήσει η απαξίωση του Κλάδου και θα επικρατήσει η κοινή λογική και ειδικά στο χώρο των εργαστηριακών γιατρών.