*γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Τρίτη μέρα μαθημάτων σήμερα στα σχολεία και μέχρι το απόγευμα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία δωρεάν δύο self test, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ένα για αύριο Πέμπτη και ένα για την ερχόμενη Δευτέρα.

Η επιστροφή των μαθητών νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στα σχολεία έχει θετικό πρόσημο, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας που όπως «μαρτυρούν» τα στοιχεία, έως αργά χθες το βράδυ ο αριθμός των σχολικών μονάδων που παραμένει κλειστός λόγω κορωνοϊού είναι πολύ μικρός.

Συγκεκριμένα:

Σχολικές μονάδες (πλήρης αναστολή): 0,0141%,
Τμήματα (μερική αναστολή): 0,0031%.

Δεν περιλαμβάνονται σχολεία σε υποχρεωτική αναστολή λόγω lockdown. Μέχρι στιγμής η πλειονότητα των μαθητών πάει στα σχολεία με τη βεβαίωση αρνητικού τεστ και τα όποια προβλήματα κρίνονται από το υπουργείο, ως μεμονωμένα.

Με «όπλο» τα self test, τους εμβολιασμούς εκπαιδευτικών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, συνεχίζεται, λοιπόν, για τρίτη μέρα η επιστροφή στα θρανία. Επίσης, επέστρεψαν στα Φροντιστήρια οι μαθητές της Γ΄λυκείου, ενώ άνοιξαν και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Απλή διαδικασία το τεστ

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων και ήδη έχει βοηθήσει στον εντοπισμό σημαντικού αριθμού ασυμπτωματικών, ως επί το πλείστον, ασθενών, επομένως και στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Σε σχολεία της Φθιώτιδας η Νίκη Κεραμέως

Επίσκεψη σε σχολεία της Φθιώτιδας έκανε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Δεύτερη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων χθες και όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπουργός «είχα τη χαρά να βρεθώ σε δημοτικά και γυμνάσια της Φθιώτιδας μαζί με τις Διευθύντριες Εκπαίδευσης, Παναγιώτα Χουλιάρα-Σιδερά και Δήμητρα Τσιάκα, την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ελένη Μπενιάτα και τον Δήμαρχο Ευθύμη Καραΐσκο. Τα χαμόγελα των παιδιών φαίνονταν στα μάτια τους παρά τις μάσκες, ο ενθουσιασμός τους που ξαναβρήκαν τους φίλους τους και τους δασκάλους και καθηγητές τους έκδηλος! Ανάμεσα στα «αιτήματα» των παιδιών: να υπάρχει άμμος αντί για τσιμέντο στο προαύλιο για να πέφτουν «πιο μαλακά» όταν παίζουν, να μπουν περισσότερα λουλούδια στα σχολεία, να βγάλουμε τις μάσκες το συντομότερο! Με τους εκπαιδευτικούς μας συζητήσαμε για την τηλεκπαίδευση, για τον προγραμματισμό των επόμενων εβδομάδων, για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών που προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, για αλλαγές που δρομολογούμε στα σχολεία στην κατεύθυνση μεγαλύτερης ελευθερίας και αυτονομίας των εκπαιδευτικών και των σχολείων μας. Τελευταίος σταθμός στην επίσκεψή μας ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών ο οποίος μας ξενάγησε στις εντυπωσιακές εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δομές που έχουν δημιουργηθεί στη Μητρόπολη».