Περίπου μια εβδομάδα πριν από τις προγραμματισμένες για τις 19 Μαΐου χαλαρώσεις στην Αυστρία των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες ο αριθμός των νέων μολύνσεων εντός 24 ωρών έχει βρεθεί κάτω από 1.000, ενώ, επίσης για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες, έχει πέσει κάτω από 100 η αποκαλούμενη «επίπτωση επτά ημερών», δηλαδή ο αριθμός των μολύνσεων μέσα στις προηγούμενες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη, τη Δευτέρα η «επίπτωση επτά ημερών» βρισκόταν στο 97,7 και η προηγούμενη φορά με διψήφιο αριθμό, δηλαδή κάτω κάτω από το 100, συγκεκριμένα στο 97,9, ήταν στις 17 Οκτωβρίου 2020.

Το ίδιο σημαντική είναι η μείωση των νέων μολύνσεων, οι οποίες μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 820, με τον αριθμό περιπτώσεων κάτω από 1.000 να έχει αναφερθεί τελευταία φορά στις 12 Οκτωβρίου 2020, όταν είχαν αυξηθεί κατά 979 σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Στην Αυστρία, την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνταν καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 73.000 τεστ και κατά μέσο όρο το 1,7% από αυτά ήταν θετικό, ενώ από τα τεστ που διενεργήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, θετικό ήταν το 3% .

Η υψηλότερη επίπτωση επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκε με 587 στις 13 Νοεμβρίου 2020, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο η τιμή έφτασε στη συνέχεια στο 100, πριν υπάρξουν οι μεταλλάξεις που οδήγησαν σε σημαντικά περισσότερες μολύνσεις, σε ένα τρίτο κύμα και μερική υπερφόρτωση των νοσοκομειακών δυνατοτήτων.

Αρχικά η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων ήθελε τον περασμένο Ιανουάριο να τερματίσει το αυστηρό «τρίτο lockdown» μόνο όταν η εμφάνιση νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών θα έπεφτε κάτω από 50, ωστόσο αυτός ο στόχος στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης των διατάξεων για το άνοιγμα από τις 19 Μαίου στην εστίαση, στον τουρισμό, στο πολιτισμό και τον αθλητισμό, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε πως οι νέες λοιμώξεις κάτω των 1.000 και η επίπτωση επτά ημερών κάτω των 100 δείχνουν «ότι τα πρώτα βήματα θα έρθουν την κατάλληλη στιγμή σε εννέα ημέρες».

«Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ότι έχουμε καλές προϋποθέσεις για το άνοιγμα την επόμενη εβδομάδα, όταν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί ταυτόχρονα με το άνοιγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας: Οι πέντε πυλώνες που οδηγούν στο ΕΣΥ του 21ου αιώνα

AstraZeneca: Τι θα γίνει με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα

Πελώνη: Δεν έχει νόημα η συζήτηση για προνόμια στους εμβολιασμένους εάν δεν ανοίξουν όλες οι ηλικιακές ομάδες