Σε επιφυλακή βρίσκονται οι βρετανικές υγειονομικές αρχές εξαιτίας νέας μετάλλαξης που έχει εμφανιστεί στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε το βρετανικό σύστημα υγείας, ανιχνεύτηκαν 77 περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από παραλλαγή, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και είναι γνωστή με την κωδική ονομασία B.1.617.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η μετάλλαξη κρίνεται ιδιαίτερα μεταδοτική, ενώ εκτιμάται πως η δραματική αύξηση του ιικού φορτίου στην Ινδία οφείλεται στο συγκεκριμένο στέλεχος που επιταχύνει τη διάδοση.

Οι ινδικές αρχές γνωστοποίησαν, πάντως, πριν από ένα 24ωρο, ότι εντόπισαν πάνω από 198.000 περιστατικά της νέας μετάλλαξης, γεγονός που σημαίνει ότι η παραλλαγή έχει προσβάλλει πάνω από το ένα τρίτο του πλανήτη.

Οι υγειονομικές αρχές ερευνούν τον βαθμό μεταδοτικότητας της μετάλλαξης, ενώ αναπάντητο ερώτημα παραμένει το κατά πόσο επηρεάζει το εμβόλιο.

Στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί και δεκάδες κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, ωστόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν υπογραμμίσει πως τα εμβόλιά τους είναι αποτελεσματικά τουλάχιστον απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη.