Έτοιμο ήδη πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές θα είναι το γερμανικό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα είναι συμβατό και με το πιστοποιητικό που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Όπως επισημαίνεται στο τηλεγράφημα, το πιστοποιητικό θα έχει τη μορφή εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και θα δίνει στον κάτοχό του τη δυνατότητα να αποδείξει γρήγορα και χωρίς δυνατότητα πλαστογραφίας ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως, προκειμένου να μπορεί και πάλι να ασκήσει ορισμένα βασικά δικαιώματα, όπως π.χ. να ταξιδέψει για διακοπές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, το πιστοποιητικό δεν θα αποθηκεύεται σε κεντρικό διακομιστή, αλλά στο τηλέφωνο του χρήστη.

Όσοι δεν διαθέτουν συσκευή αυτής της τεχνολογίας, θα λαμβάνουν, εκτός από την καταχώριση στο κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού και μία εκτύπωση σε χαρτί με τον κωδικό QR.

Με αυτόν τον κωδικό το πιστοποιητικό θα μπορεί να ανακτηθεί, ακόμη και αν κάποιος χάσει ή αλλάξει το «έξυπνο» κινητό του.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τα κέντρα εμβολιασμού και τα ιατρεία, όπου διενεργούνται ήδη εμβολιασμοί, ενώ η κυβέρνηση αναζητά λύση και για το θέμα της έκδοσης πιστοποιητικού αναδρομικά, για όσους θα έχουν ήδη εμβολιαστεί πριν από την εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού.

Επιπλέον, ερευνάται και το εάν η πλήρης ανάρρωση από κορονοϊό θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως πλήρης προστασία, ανάλογη με αυτή που προσφέρει ο εμβολιασμός.

Αυτό, επισημαίνεται, εξαρτάται από τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό της Γερμανίας θα δημιουργηθεί από την αμερικανική ΙΒΜ, σε συνεργασία με την νεοφυή εταιρία της Κολωνίας Ubirch, την εταιρία πληροφορικής Bechtle και την συνεταιριστική ένωση δέκα παρόχων υπηρεσιών πληροφορικής του δημόσιου τομέα Govdigital.

Το σύστημα θα προγραμματιστεί ως έργο ανοιχτού κώδικα και με διαφάνεια, όπως και η προειδοποιητική εφαρμογή για τον κορονοϊό που χρησιμοποιείται ήδη στην Γερμανία.