Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 21.693 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.044.016, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 342 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 79.088 νεκρούς μέχρι εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI) Γκέρνοτ Μαρξ προειδοποίησε, μιλώντας στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine, ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται στα όριά τους. Προέβλεψε μάλιστα την αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ κατά 6.000 μέχρι τα τέλη Απριλίου, μιας και όπως εξήγησε «κάθε μέρα εισάγονται στην εντατική περίπου 50 με 100 άτομα». Σύμφωνα με τον Γκέρνοτ Μαρξ «βρισκόμαστε σήμερα στο ίδιο σημείο με την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας».

Στα 1.280 γερμανικά νοσοκομεία είναι βάσει των στατιστικών στοιχείων της DIVI κατειλημμένες 22.370 κλίνες σε ΜΕΘ, ενώ απομένουν 4.230 ελεύθερες. Αρκετές κλινικές της χώρας προειδοποιούν ότι τους έχει απομείνει μόλις ένα 10% ελευθέρων κλινών στις εντατικές.

Στην εντατική πολλοί ασθενείς 40-70 ετών

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής επισημαίνει εκτός αυτού ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον ολοένα και περισσότεροι νεότεροι σε ηλικία ασθενείς. Ας σημειωθεί ότι, ενώ μέχρι πριν από μερικούς μήνες η πλειονότητα των νοσηλευομένων ήταν γύρω στα 80, σήμερα είναι σε πολλές περιπτώσεις από 40 μέχρι 70 ετών. Και επειδή παραμένουν κατά μέσο όρο από ένα μέχρι και ενάμιση μήνα στην εντατική, λιγοστεύουν ταχύτερα οι άδειες κλίνες. Ο Γκέρνοτ Μαρξ επισημαίνει ότι πολλοί ασθενείς μεταξύ 50 και 60 ετών έχουν νοσήσει βαριά και ότι στις αρχές της πανδημίας, πριν περίπου ένα χρόνο, ασθενείς κάτω των 50 ετών αποτελούσαν εξαίρεση.