*Γράφει ο Θάνος Μακρογαμβράκης

Την ώρα που τα ποσοστά του ιικού φορτιού των λυμάτων της Αττικής εξακολουθούν να μειώνονται με το σταγονόμετρο, με τις τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν μια ελάχιστη διαφοροποίηση από την προηγούμενη εβδομάδα μόλις του 23% (την ώρα που ο νομός διανύει την τρίτη εβδομάδα του lockdown), οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς τα νέα στατιστικά στοιχεία που θα προκύψουν θα φανερώσουν τον πραγματικό ρυθμό της ύφεσης.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης η μέχρι ώρας αργή μείωση των ποσοστών του ιικού φορτίου, από την μια εξαιτίας της εποχής είναι αναμενόμενη κι από την άλλη ανησυχητική, με το lockdown να θεωρείται επιβεβλημένο πως πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρις τις 15 Μαρτίου:

«Μέχρι και την Πέμπτη η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα ήταν της τάξεως του 23%, καθόλου σημαντική για το διάστημα του lockdown που έχει επιβληθεί. Αυτή την εποχή πρέπει να παρακολουθούμε μεγαλύτερο διάστημα γιατί οι αλλαγές είναι αργές, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά, που σημαίνει πως υπάρχει μια πίεση».

Το πανδημικό φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη που σημαίνει πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο υψηλότερο σημείο της καμπύλης:

«Θέλουμε να το δούμε συνολικά και την επόμενη εβδομάδα γιατί αυτή την στιγμή το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό, που σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Αυτό που έχουμε δει εμείς τόσο καιρό μεταφράζεται σιγά σιγά σε αυξημένα κρούσματα στην Αττική, αναμενόμενο γιατί τα λύματα είναι μπροστά δέκα ημέρες. Οπότε τώρα εξελίσσεται το φαινόμενο που σημαίνει πως θα πρέπει να δούμε και την επόμενη εβδομάδα. Εκτίμηση μου είναι πως τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν ισχύ μέχρι και τις 15 Μαρτίου, κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν κυβέρνηση και ειδικοί γιατί είναι ξεκάθαρο πως κάτι δεν πάει καλά».

Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαϊδη αυτή που διανύουμε θα είναι μια κρίσιμη εβδομάδα:

«Αυτή την εβδομάδα θα φανεί αν έχουμε στατιστικά μια σημαντική μείωση, που να περιμένουμε μετά από δέκα ημέρες να την δούμε στα κρούσματα και στις εισαγωγές των νοσοκομείων. Τα κρούσματα έχουν άμεση συνάρτηση με το πόσα τεστ γίνονται, ενώ ένας βασικός δείκτης είναι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που έχουν αυξηθεί το τελευταίο δεκαήμερο κατά 50 με 55%. Σε σχέση με το πανδημική καμπύλη του κύματος δεν είμαστε στην ύφεση να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, ακόμα είμαστε στην άνοδο. Σχετικά όμως με τα λήμματα όπου είμαστε δέκα μέρες πιο μπροστά θα έλεγα πως βρισκόμαστε στην επιπεδοποίηση. Γι αυτό θα περιμένουμε να έχουμε μια στατιστική σημαντική χρονοσειρά για να δούμε το ρυθμό της ύφεσης».