Διγλωσσία φαίνεται πως επικρατεί στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για το διαβατήριο εμβολιασμού κατά της νόσου Covid – 19. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε εχθές σήμερα πως δεν αποκλείει το διαβατήριο εμβολιασμού να είναι απαραίτητο για χρήση εντός της χώρας, όπως για την είσοδο σε παμπ και σούπερ μάρκετ ενώ άλλα μέλη της κυβέρνησης επιμένουν πως το διαβατήριο εμβολιασμού θα απαιτείται μόνο για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ μίλησε σήμερα στο LBC Radio και όταν ρωτήθηκε αν τα διαβατήρια εμβολιασμού θα είναι υποχρεωτικά για την είσοδο των πολιτών στις παμπ και στα σούπερ μάρκετ, απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που δεν έχει αποκλειστεί. Βρίσκεται υπό συζήτηση. Αλλά, φυσικά, θα πρέπει να καταστεί εφικτό. Νομίζω πως είτε πρόκειται για διεθνές, είτε για εσωτερικό ή τοπικό επίπεδο, πρέπει να γνωρίζουμε πως το έγγραφο που παρουσιάζεται είναι κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να στηριχθούμε – πως πρόκειται για ένα ακριβές στάτους του κατόχου». Η δήλωση Ράαμπ έγινε σε μια περίοδο όπου οι φήμες θέλουν μεγάλες εταιρείες στο Σίτι του Λονδίνου να μελετούν την έκδοση «ψηφιακού διαβατηρίου υγείας», ώστε να επιστρέψει το προσωπικό τους με ασφάλεια στα γραφεία τους τον επόμενο μήνα.

Πηγή κοντά στον Βρετανό ΥΠΕΞ διευκρίνισε αργότερα πως ο Ντόμινικ Ράαμπ απάντησε σε μια υποθετική ερώτηση και μίλησε για το θέμα γενικά και όχι ειδικά για τα σούπερ μάρκετ, προσθέτοντας πως το διαβατήριο εμβολιασμού είναι πιο πιθανό να θεσπιστεί για χρήση στο εξωτερικό και όχι εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πάντως, μετά τις δηλώσεις Ράαμπ, τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο ανέφεραν πως αναμένονται αντιδράσεις από θυμωμένους βουλευτές των Τόρις που, ήδη, έχουν υποστηρίξει ότι τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των πολιτών. Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει επανειλημμένα τονίσει πως έγγραφα, όπως το διαβατήριο εμβολιασμού, δεν θα είναι απαραίτητα εντός της χώρας ενώ την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι μια τέτοια ενέργεια συζητείται και υποστήριξε ότι το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» θα χρησιμοποιείται για τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε πως η δημοφιλής έκφραση «διαβατήρο εμβολιασμού» θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση.

Σημαντικό ορόσημο ο εμβολιασμός 15 εκατομμυρίων Βρετανών μέσα σε δύο μήνες

Αν και η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση στο ερώτημα «πότε οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν για διακοπές;», ο Ισπανός υπουργός Τουρισμού Φερνάντο Βάλντες, μετά την επιτυχία του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στη Βρετανία, δήλωσε πως οι Βρετανοί επισκέπτες είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα του και με τα διαβατήρια εμβολιασμού δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, όπως επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Την Κυριακή το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως έχει επιτύχει τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων πολιτών ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μετά από τις πιέσεις που δέχεται από τους βουλευτές του, ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία στις 8 Μαρτίου. Με βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τζόνσον χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο» τον εμβολιασμό μέσα σε δύο μήνες συνολικά 15 εκατομμυρίων πολιτών που ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες της χώρας.