Στοίχημα χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των πολιτών, στην κομβική αυτή στιγμή για την πορεία της πανδημίας, ο  καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Εστιάζοντας στο αποτέλεσμα του lockdown, δήλωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ότι σε μια εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση κρουσμάτων.

«Εάν κερδίσουμε ένα μήνα στην κορύφωση, θα έχουμε προλάβει να εμβολιάσει περισσότερους», επεσήμανε ακόμη.

Αναφερόμενος στον ανησυχητικό αριθμό εισαγωγών, τόνισε ότι από τους 100 που νοσηλεύονται  το 10% εισέρχονται στην εντατική.

«Τώρα το lockdown έρχεται μαζί με τα εμβόλια. Αν κερδίσουμε έστω ένα μήνα, θα έχουμε προλάβει να εμβολιάσουμε περισσότερους Έλληνες σε ευπαθείς ομάδες. Η κύρια θνητότητα είναι ηλικιωμένοι στη χώρα. Τρεις χιλιάδες κρούσματα τον Νοέμβριο μπορεί να σήμαιναν 100 θανάτους. Τρεις χιλιάδες κρούσματα μέσα Μαρτίου θα σημαίνουν 60-50 θανάτους γιατί οι υπερήλικες θα είναι εμβολιασμένοι. Είναι σημαντικό να κερδίσουμε αυτό τον χρόνο», ξεκαθάρισε ακόμη.

Ερωτηθείς για τις διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία, τόνισε: «Περίπου από τους 100 ανθρώπους που νοσηλεύονται, γύρω στο 10% χρειάζεται ΜΕΘ. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές, έτσι κατά ποσοστό 10% αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι».

«Δεν είναι λύση να γεμίσουμε τις ΜΕΘ. Αν είχαμε 10.000 κλίνες εντατικής θεραπείας, αν γέμιζαν θα είχαμε 4.000 θανάτους, η θνητότητα από κορωνοϊό στις ΜΕΘ, είναι 40%», είπε κλείνοντας.

Ειδήσεις σήμερα:

Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό 60-64 ετών – Ποιοι δεν θα λάβουν sms

Ο ΠΟΥ δίνει «πράσινο φως» στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65