Τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου θυμίζουν τα σημερινά 842 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αντίστοιχα υψηλό νούμερο να καταγράφεται τελευταία φορά στις 12 του μήνα (866). Την καθαρότερη εικόνα της πανδημίας στη χώρα σχημάτισαν οι 36.240 έλεγχοι κορωνοϊού, τετραπλάσιοι των χθεσινών, με περισσότερους από 17.000 να αφορούν μοριακούς ελέγχους που εξασφαλίζουν ακριβέστερο επιδημιολογικό αποτύπωμα.

Την ανησυχία που εξέφρασαν τις προηγούμενες ημέρες οι ειδικοί, επιβεβαιώνει η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε αρκετές περιφερειακές ενότητες.

Διψήφια νούμερα νέων διαγνώσεων καταγράφουν οι ενότητες Θεσσαλονίκης (65), Έβρου (10), Βοιωτίας (13), Αχαΐας (29), Λέσβου (14), Μαγνησίας (13), Μεσσηνίας (12), ενώ αυξημένη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (ιικό φορτίο) παρουσιάζουν οι ενότητες Χαλκιδικής με 16 κρούσματα (ιικό φορτίο 15,11), Εύβοιας με 38 (18,03), Ξάνθης με 12 (10,79), Κοζάνης με 16 νέες διαγνώσεις (10,65), Λάρισας με 37 (13,01) και Καρδίτσας με 14 νέα κρούσματα (12,33). Ανησυχητική και η εικόνα της περιφερειακής ενότητας Μυκόνου με τα 6 κρούσματα και υψηλό ιικό φορτίο 59,21, δεδομένης της ιδιαίτερης διαχείρισης που απαιτούν τα νησιά σε έκτακτα περιστατικά.

Υπενθυμίζεται πως στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία στη χώρα την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, είχε επιστήσει ιδιαίτερη προσοχή για τον Δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 25 ακόμα κρούσματα σε επιχείρηση στη Νέα Αρτάκη.

Παράλληλα, παρά τα αυστηρά lockdown που παρατάθηκαν έως 1 Φεβρουαρίου, περιφερειακές ενότητες όπως της Λέσβου και της Βοιωτίας συντηρούν σταθερά την ανησυχία.

Καζάνι που βράζει η Αττική

Με τα μισά σημερινά κρούσματα (427) στην Αττική, η ιδιαίτερη περίπτωση του λεκανοπεδίου όπως έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί, ταράζει τα ύδατα της άτσαλης σταθεροποίησης των προηγούμενων ημερών. Το βότσαλο στη λίμνη αποδεικνύεται μάλλον το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Κεντρικός τομέας Αθηνών αλλά και προάστια κοχλάζουν, σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ. 113 νέα κρούσματα κατέγραψε το κέντρο της Αθήνας, 76 τα βόρεια και 67 τα δυτικά προάστια, με υψηλό και το ιικό φορτίο στις περιφερειακές ενότητες (10,98, 12,84 και 13,68 αντίστοιχα).

Η περιφέρεια Δυτικής Αττικής σημείωσε 28 νέες διαγνώσεις και 17,4 μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Την Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στους κατοίκους του Δήμου Ασπροπύργου για αυστηρή τήρηση των μέτρων προς αποφυγή περαιτέρω αύξησης της διασποράς. Ο δήμος βρίσκεται σε lockdown έως την 1η Φεβρουαρίου.

Μια αχτίδα αισιοδοξίας επιτρέπουν να λάμψει για σήμερα ο μικρότερος αριθμός διασωληνωμένων, (283 από 286) καθώς και οι λιγότεροι θάνατοι, (21 έναντι 25 χθες), με τους οποίους οι απώλειες φτάνουν τις 854 για τον μήνα Ιανουάριο.

Αγωνία για τις μεταλλάξεις

«Οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να μπορούν να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση», ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγο για έναν αέναο πόλεμο του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των μικροβίων και των ιών χωρίς ειρήνη, μόνο με ανακωχές.

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκάλεσαν διεθνή αναστάτωση, με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να δηλώνουν «λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι», φούντωσαν τα σενάρια τρίτου κύματος και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ανησυχία για μεγαλύτερη διασπορά προκαλούν τα τρία στελέχη του νέου μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Βόρεια Ελλάδα, δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας και της θέσης των κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Βορείου Ελλάδος, κυρία Άννα Παπά – Κονιδάρη, στο protothema.gr, για τη σύνδεση των μεταλλάξεων με ένα πιθανό νέο κύμα επιδημίας «δεν είναι απαραίτητο, καθώς αν υπάρξει τρίτο κύμα, αυτό θα οφείλεται σε πολλούς λόγους. Όπως έχουμε δει και σε άλλες χώρες το μεταλλαγμένο στέλεχος δεν ήταν η κύρια ευθύνη για το τρίτο κύμα της πανδημίας».

Ωστόσο, με τα στοιχεία έως τώρα να πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων, όπως ανέφερε και η κυρία Θεοδωρίδου, καθίσταται αναγκαίος ο γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού, εκτίμηση που εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Ειδικά στο κομμάτι του εμβολιασμού, που αποτελεί την ελπίδα μας για το αύριο σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία, την αρχή του τέλους αυτής της τεράστιας κρίσης Δημόσιας Υγείας που ζούμε, χαίρομαι που η στρατηγική μας υλοποιείται», δήλωσε νωρίτερα σημέρα ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την επιχείρηση «Ελευθερία».

Σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, κυρίως οι πιο ευπαθείς και ευάλωτοι στον ιό.

Μέχρι σήμερα τις 17:40, έχουν διενεργηθεί 195.783 εμβολιασμοί συνολικά και σε 182.778 άτομα έχει χορηγηθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση του εμβολίου. Οι σημερινοί εμβολιασμοί ανήλθαν σε 18.406.

Eιδήσεις σήμερα

Άλμα με 842 νέα κρούσματα – Τα 427 στην Αττική

Λινού: Η αύξηση των κρουσμάτων υπήρχε, αλλά δεν κάναμε αρκετά τεστ