Ένα καινοτόμο τεστ ανέπτυξε ομάδα ερευνητών και ιατρών από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και τα Νοσοκομεία Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, το οποίο μπορεί να προλάβει μια ενδεχόμενη δευτερογενή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος όπως βακτηριακή πνευμονία πιθανώς μοιραία, για νοσούντες με COVID-19.

Ειδικότερα, οι ασθενείς που νοσούν βαριά και οδηγούνται σε Μονάδες Ειδικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για διασωλήνωση ή εφαρμογή επεμβατικού μηχανικού αερισμού, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για πνευμονία συνδεόμενη με τον αναπνευστήρα (VAP) από ανθεκτικά συνήθως βακτήρια, λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος και της παρατεταμένης νοσηλείας τους στις ΜΕΘ.

Το νέο τεστ που ανέπτυξε η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Gordon Dougan και τους Δρ Vilas Navapurkar και Andrew Conway Morris, αναγνωρίζει το DNA παθογόνων μικροοργανισμών, επιτρέποντας έτσι την επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος εντός τεσσάρων ωρών, αποφεύγοντας τη χρονοβόρα καλλιέργεια των παθογόνων στο εργαστήριο και την πιθανώς λανθασμένη ή άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών που συμβάλλει στην βακτηριακή ανθεκτικότητα.

Μέσα από παράλληλες πολλαπλές αλυσιδωτές αντιδράσεις, το τεστ που κατασκεύασε ο Δρ Martin Curran, ειδικός στη μοριακή μέθοδο ανάλυσης (PCR), μπορεί να εντοπίσει έως 52 διαφορετικά παθογόνα, τα οποία προσβάλλουν συνήθως τους πνεύμονες ασθενών σε ΜΕΘ, αλλά να υποδείξει και πιθανά ανθεκτικά μικρόβια.

«Διαπιστώσαμε πως, παρά τον υψηλότερο κίνδυνο που διατρέχουν οι COVID-ασθενείς για νοσοκομειακή πνευμονία, τα βακτήρια που ευθύνονται για τη δευτερογενή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος είναι ίδια και στους non-COVID ασθενείς σε ΜΕΘ», ανέφερε ο ερευνητής Δρ Mailis Maes σχετικά με την ευρεία εφαρμογή του τεστ σε όλους τους ασθενείς.

Το τεστ νέας τεχνολογίας χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στην κλινική πρακτική ρουτίνας και έχει πλέον εγκριθεί από το νοσοκομείο. Οι ερευνητές ελπίζουν στην ευρύτερη χρήση του προς μεγαλύτερο όφελος των ασθενών.

Διαβάστε επίσης

Rapid test αντιγόνου: Έφτασε στην Ελλάδα το νέο τεστ που «ανιχνεύει» τον ιό με δείγμα σάλιου

Υπερβακτήρια: Η Νο1 απειλή για την υγεία παγκοσμίως