Θετικά σημάδια για την αποκλιμάκωση της επιδημίας κορωνοϊού βλέπουν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα επιδημιολογικά δεδομένα των πρώτων δύο εβδομάδων του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – σημάδια που εκτιμάται πως θα αποτυπωθούν και στην εισήγησή τους σήμερα, μετά την τηλεδιάσκεψή τους, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του click away και click in shop.

Τα 599 νέα κρούσματα της χθεσινής έκθεσης του ΕΟΔΥ που προέκυψαν από 35.039 ελέγχους αποτυπώνουν υποχώρηση της διασποράς, αν και τα rapid tests ήταν και χθες διπλάσια σχεδόν από τους μοριακούς ελέγχους (22.764 και 12.275 αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται τουλάχιστον 15.000 μοριακοί έλεγχοι για την ακριβή επιδημιολογική εικόνα.

Την ίδια σαφή τάση υποχώρησης του επιδημικού κύματος δείχνει και ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων κατά το διάστημα 6-13 Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε προχθές ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, παραθέτοντας στοιχεία της ενημέρωσης που είχε από τον καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο μέσος όρος των επτά εκείνων ημερών «κλειδώνει» στα 657 κρούσματα την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι «δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βλέπουμε ότι η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική στην επιδημιολογία» όπως είπε την Τετάρτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Μαρία Τσολιά, θεωρείται ενθαρρυντικό και αισιόδοξο για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ αλλά και την επαναλειτουργία κλάδων και δραστηριοτήτων.

Την ίδια στιγμή, τα αλυσιδωτά τοπικά lockdown μοιάζουν να αμαυρώνουν τη θετική οπτική των ειδικών ενισχύοντας την ανησυχία τους. Τα σκληρά τοπικά lockdown μέσα στο γενικό lockdown πολλαπλασιάζονται ή παρατείνονται, με τους ειδικούς της Επιτροπής να εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες και λιανεμπόριο, σε αυτές τις περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων βρίσκονται, με διαφορετική χρονική αφετηρία, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Αργολίδας, τα νησιά Λέσβος και Κάλυμνος, ο δήμος Σπάρτης, οι δήμοι Ασπροπύργου και Ελευσίνας στη δυτική Αττική, Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, η κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και η κοινότητα Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας Κρήτης.

Η εύθραυστη ισορροπία της Αττικής

Η Αττική, παρά τη μείωση των χθεσινών κρουσμάτων – 227 νέες διαγνώσεις από 271 προχθές- και με εκατοντάδες ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία – ο αριθμός τους ήταν χθες 469- προβληματίζει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση.

Όπως τόνισε άλλωστε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, ο Υπουργός Υγείας «πρόκειται για μία πολύ μεγάλη Περιφέρεια, με μεγάλο πληθυσμό, σχεδόν τον μισό της χώρας, για αυτό και οι επιστήμονές μας, οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι, στατιστικολόγοι, λοιμωξιολόγοι μελετούν προσεκτικά και βήμα-βήμα καθημερινά τα στοιχεία και πάντα μας εισηγούνται με σύνεση και με επιστημοσύνη».

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθούν να συγκεντρώνουν οι περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής (29 και 34 νέα κρούσματα αντίστοιχα), με τη δεύτερη όμως να σημειώνει υψηλό ιικό φορτίο στο λεκανοπέδιο (18,02 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους). Αντίθετα, σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο Βόρειος Τομέας Αθήνας με 24 λοιμώξεις έναντι 46 προχθές, με τον Κεντρικό Τομέα να ακολουθεί με 50 από 62 χθεσινά κρούσματα.

Ωστόσο, σταθερά ανοδικά κινείται ο δείκτης των νέων εισαγωγών στο λεκανοπέδιο. Το περασμένο 24ωρο έγιναν 68 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής από τις 154 που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα. Η μείωση στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων, με 328 έναντι 340 προχθές, επιβεβαιώνουν μια πτωτική πορεία προς το «φράγμα» των 300 διασωληνωμένων – επώδυνα αργή αν αναλογιστούμε ότι αυτό το «φράγμα» οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα «σπάσει» μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας εξακολουθεί να κινείται σε αργούς ρυθμούς, ενώ χθες τη μάχη με τις επιπλοκές του κορωνοϊού έχασαν 33 ασθενείς. Μέσα στον Ιανουάριο έχουν καταλήξει 549 άνθρωποι – συνολικά τα θύματα ανέρχονται σε 5.387.

Η θετική εικόνα της Θεσσαλονίκης

Η υποχώρηση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται στον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων – χθες ανακοινώθηκαν 69 θετικά κρούσματα κορωνοϊού- αλλά και στον συνεχώς μειούμενο αριθμό νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της πόλης όπως και της βορείου Ελλάδας. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι χθες ήταν 503 με τους διασωληνωμένους να είναι 138.

Μείωση των ασθενών δείχνουν τα στοιχεία και στα νοσοκομεία Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων.

Στην υπόλοιπη χώρα, και παρά το «ξε-κοκκίνισμα» του χάρτη επιδημιολογικής επίπτωσης για τις τελευταίες 14 ημέρες (αποτυπώθηκε μάλιστα και στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη που δημοσίευσε το ΕCDC), η επιδημία επιμένει σε αρκετές περιφερειακές ενότητες.

Η Χαλκιδική με 11 διαγνώσεις συνεχίζει να διαγράφει αρνητική πορεία, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η διασπορά στην ενότητα Τρικάλων (16 νέα από 7 προχθες, στα οποία περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών). Σε διψήφια κινούνται οι ενότητες Έβρου (19 κρούσματα από 5 χθες), Κιλκίς (11 από 5), Λάρισας (20), Πιερίας (25), Σερρών (16), Αχαΐας (22), Αιτωλοακαρνανίας (10) και Κοζάνης (26), Αργολίδα (11 από 3) και Βοιωτίας (16 και υψηλό ιικό φορτίο 13,57).