*Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Πρόωρα αποδείχθηκαν τα «ανοίγματα» ευρωπαϊκών χωρών ενόψει των χριστουγεννιάτικων γιορτών. Η σφοδρότητα της πανδημίας αναγκάζει τη μία χώρα μετά την άλλη να επιστρέψουν σε καθεστώς καθολικής καραντίνας. Ενδεικτικό παράδειγμα το Λονδίνο. Τί και αν έβαλε και φέτος τα καλά του, σε μία προσπάθεια να αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών!

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι επανέρχεται αυστηρή καραντίνα από το πρωί της Τετάρτης. «Τις τελευταίες έξι εβδομάδες είδαμε μία μεγάλη, εκθετική αύξηση του ιού σε όλο το Λονδίνο, το Κεντ, τμήματα του Έσσεξ και του Χέρτφορντσιρ. Αποφασίσαμε, επομένως, να θέσουμε το ευρύτερο Λονδίνο, το νότιο και δυτικό Έσσεξ και τις νότιες περιοχές του Χέρτφορντσιρ στην κλίμακα 3, δηλαδή στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού», ανέφερε ο Χάνκοκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο.

Η απόφαση αυτή αποτελεί προσπάθεια να αποτραπεί η κατάρρευση των νοσοκομείων, σε περίπτωση που τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα. Υπό το καθεστώς το νέου αυτού lockdown κλείνουν ξενοδοχεία, παμπ, εστιατόρια, κινηματογράφοι, μουσεία, ενώ η τηλεργασία θα ισχύσει για ακόμα περισσότερους εργαζόμενους.

Ενόσω η πανδημία δείχνει τα δόντια της, παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες. Η Ολλανδία είναι η επόμενη χώρα που θα περάσει την περίοδο των γιορτών σε καθεστώς καθολικής καραντίνας. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μετά από την σύγκλιση έκτακτου συμβουλίου για να συζητήσει την λήψη επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα μπει σε αυστηρή καραντίνα πέντε εβδομάδων, μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. «Η Ολλανδία θα κλείσει για πέντε εβδομάδες», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, από την έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη, μπροστά στην οποία είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές.

Μοναχικά θα είναι και τα εορταστικά τραπέζια, καθώς θα επιτρέπονται μέχρι δύο καλεσμένοι άνω των 12 ετών ανά σπίτι. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων θα παραμένει κλειστή, ενώ λουκέτο μπαίνει και στα σχολεία, τα οποία επιστρέφουν σε καθεστώς τηλε-εκπαίδευσης. Παρ’ ότι υπήρξαν αντιδράσεις για τους νέους αυτούς περιορισμούς, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Μόνο τη Δευτέρα, καταγράφηκαν 8.200 νέα κρούσματα στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να λάβει τα αυστηρότερα μέτρα από την αρχή της πανδημίας.

Χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι χθες Δευτέρα, ζητώντας την επαναλειτουργία των εστιατορίων και των ξενοδοχείων. Η χώρα, όμως, βίωσε τις δραματικές συνέπειες της μερικής χαλάρωσης. Αυξήθηκαν οι διασωληνώσεις και ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων δεν έπεσε κάτω από τις 5.000 που ήταν ο κυβερνητικός στόχος.

Ακόμα και την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ δεν θα υπάρξουν οι καθιερωμένες δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις. Στην γαλλική κοινωνία παρατηρείται κούραση και δυσφορία. Οι Γάλλοι ήλπιζαν να «σηκώσουν» λίγο κεφάλι στις γιορτές.

Γκρίνια έχει προκαλέσει και η παράταση του κλεισίματος των μουσείων, των κινηματογράφων και των θεάτρων τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Εντύπωση προκαλεί ότι οι Γάλλοι εμφανίζονται οι πλέον σκεπτικιστές και στο θέμα του εμβολίου. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο ποσοστό των Αμερικανών (36%), των Βρετανών (21%) και των Κινέζων (15%).

Αλλά και η Ιταλία δοκιμάζεται. Έχει καταγραφεί μία σχετική μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων, αλλά δεν πραγματοποιούνται μαζικά τεστ. Χθες Δευτέρα, τα κρούσματα που καταγράφηκαν ήταν 12.030, ενώ 491 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Εξαιτίας της κατάστασης, η χώρα, όπως και όλες οι άλλες, δοκιμάζεται και οικονομικά.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ισχυρίζεται ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε διεθνές επίπεδο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να ανακοινωθούν και νέα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις των πολιτών και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία είναι πιθανό να ισχύσουν από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Μαύρα Χριστούγεννα ετοιμάζεται να κάνει και η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο προειδοποίησε για ένα νέο καθολικό lockdown, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται. Τριψήφιοι αριθμοί θυμάτων, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ημερήσια κρούσματα επαναφέρουν τη Νέα Υόρκη στην κατάσταση της προηγούμενης άνοιξης.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Παράθυρο» αισιοδοξίας από την πτώση των κρουσμάτων – Νέα μείωση στη Θεσσαλονίκη