*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

«Είδηση – σοκ από την Pfιzer. Μας υποσχέθηκε πολλά εμβόλια η ΒιoNtech;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα «Bild» σχολιάζοντας την αποκάλυψη της «Wall Street Journal» ότι τα εμβόλια που ήταν προγραμματισμένο να διανεμηθούν έως το τέλος του έτους σε όλο τον κόσμο δεν θα είναι όπως αρχικά είχε δηλώσει η εταιρεία 100 εκατομμύρια δόσεις αλλά 50 εκατομμύρια δόσεις.

«Η αμερικανική εταιρεία Pfizer μείωσε τους στόχους παράδοσης του εμβολίου κατά του Covid κατά 50%», γράφει η εφημερίδα.

«Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για όσους αδημονούν να εμβολιαστούν;»… Υπάρχει ασάφεια ! Μας έχουν υποσχεθεί πάρα πολλά ο γίγαντας των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Biontech;»

︎Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας “Wall Street Journal” (WSJ), ενέσκηψαν προβλήματα σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού.

«Η αύξηση της παραγωγής των απαραίτητων πρώτων υλών έλαβε περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας.

Άλλη πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας που συμμετείχε άμεσα στην ανάπτυξη του εμβολίου των Pfizer και BioNTech δήλωσε ότι η ποιότητα των πρώτων υλών ήταν ανεπαρκής.

«Μερικές πρώτες παρτίδες δεν πληρούσαν τα πρότυπα ασφαλείας. Διορθώσαμε το πρόβλημα, αλλά δεν έχουμε χρόνο για τις προγραμματισμένες παραδόσεις για φέτος» πρόσθεσε.

Ένας άλλος λόγος ήταν ότι τα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης ήταν διαθέσιμα αργότερα από το αναμενόμενο.

Ποιες πρώτες ύλες προκαλούν τα προβλήματα;

Η Pfizer προμηθεύεται τις πρώτες ύλες της από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Και εκεί ακριβώς υπήρχαν προφανώς προβλήματα στην αύξηση της παραγωγής τόσο γρήγορα. Ο φαρμακευτικός γίγαντας δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ουσίες που εμφάνισαν το πρόβλημα.

Τα εμβόλια συνήθως εμπεριέχουν ουσίες από προμηθευτές οι οποίες με την σειρά τους μπορει να έχουν αντιιικά, αντισηπτικά υγρά, αποστειρωμένο νερό και στοιχεία του DNA του ίδιου του ιού. Αυτό το ιικό DNA δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, αλλά προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει αντισώματα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες συνήθως περιμένουν να εγκριθεί το προϊόν τους προτού αγοράσουν πρώτες ύλες, οργανώσουν διαδικασίες παραγωγής και προμηθεύουν αλυσίδες για την αποστολή εμβολίου.

«Σε αυτήν την περίπτωση, όλα συνέβησαν ταυτόχρονα», είπε η πηγή που σχετίζεται άμεσα με το εμβόλιο των Pfizer και BionTech.

«Ξεκινήσαμε να χτίζουμε την αλυσίδα εφοδιασμού τον Μάρτιο ενώ το εμβόλιο ήταν ακόμη υπό ανάπτυξη. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν», πρόσθεσε .

Η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις, που φθάνουν για τον εμβολιασμό 20 εκατ. ανθρώπων καθώς ο εμβολιασμός απαιτεί δύο δόσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει παραγγελία 100 εκατομμυρίων δόσεων, με δυνατότητα παραγγελίας άλλων 500 εκατομμυρίων.

Η Ε.Ε. έχει παραγγείλει 200 εκατομμυρίων δόσεων με δυνατότητα παραγγελίας άλλων 100 εκατομμυρίων .

Η Ιαπωνία έχει παραγγείλει 120 εκατ. δόσεις.

Στη Βρετανία τις τελευταίες ώρες ακούγονται διάφορα σενάρια για τις δόσεις εμβολίου που θα λάβει τελικά η χώρα έως το τέλος του έτους.

Κορυφαίος αξιωματούχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) προειδοποιεί ότι , οι πρώτες 800.000 δόσεις που υποσχέθηκαν Pfizer και Biontech ότι θα φτάσουν την επόμενη εβδομάδα «θα μπορούσαν να είναι η μόνη παρτίδα που θα λάβουμε για κάποιο χρονικό διάστημα» , όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

H αποκάλυψη της «WSJ» ότι, από τις προβλεπόμενες 100 εκ. δόσεις του εμβολίου θα διανεμηθούν έως το τέλος του έτους οι μισές, έρχεται εν μέσω αυξανόμενης σύγχυσης στη Βρετανία σχετικά με τη λίστα προτεραιότητας για τον εμβολιασμό που έχει καταρτίσει η Downing Street.

Ο Κρις Χόπσον, διευθύνων σύμβουλος της NHS, δήλωσε ότι προτεραιότητα για τον εμβολιασμό θα έχουν σίγουρα οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί.