Έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ειδικά στην Αττική που αυτή τη στιγμή είναι η πιο επιβαρυμένη περιοχή απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την λήψη επιπλέον μέτρων περιορισμού της πανδημίας, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο του τοπικού lockdown.

Όπως επισήμανε το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ειδικά στο δήμο Αθηναίων προσθέτοντας ότι εξετάζουν τους τρόπους ώστε να είναι «πιο αποτελεσματικοί σε δημοτικά διαμερίσματα».

«Δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ από τα εργαλεία μας ένα τοπικό lockdown, το κάναμε όπου χρειάστηκε. Πάντα έχουμε στη φαρέτρα μας αυτό το εργαλείο για να περιορίσουμε τα κρούσματα. Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί για να ελέγξουμε τα κρούσματα, εάν αυτό δεν είναι εφικτό δεν αποκλείεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα, ακόμα δεν είμαστε εκεί αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα φτάσουμε και εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ειπε σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr όπου κάθε πολίτης θα βάζει τον ταχυδρομικό του κώδικα για να ξέρει τι μέτρα ισχύουν στην περιοχή του.

Οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες. Ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Θα μπορούν να δουν τον «βαθμό επικινδυνότητας» ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή αυτή. Κάθε δήμος ή αντιστοίχως περιφερειακή ενότητα θα είναι «χρωματισμένη» με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Ο πολίτης επίσης θα μπορεί να εισάγει τον ταχυδρομικό του κώδικα και αυτόματα να δει τι ισχύει στην περιοχή του.

Επιπλέον του χάρτη, θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κλπ.)

Η πλατφόρμα θα αναρτηθεί στο gov.gr την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.