Ένα ηχητικό αρχείο που διέρρευσε στο διαδίκτυο και παρουσιάζει έναν περιφερειακό κυβερνήτη στη Ρωσία, ο οποίος φέρεται να ζητά από τους συνεργάτες να διαφοροποιήσουν στοιχεία σχετικά με κρούσματα ή θύματα κορωνοϊού, έχει προκαλέσει νέες αμφιβολίες αναφορικά με το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας που έχει καταγράψει η χώρα λόγω Covid-19.

Το αρχείο, που κυκλοφόρησε σε ανώνυμα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Δευτέρας, παρουσιάζει δυσκολία στον ήχο, λόγω χαμηλής έντασης και ως εκ τούτου είναι αρκετά δύσκολη η ακριβής αποκρυπτογράφησή του. Ωστόσο, το αίτημα για «αλλαγή στα στοιχεία» – από έναν άνθρωπο του οποίου η φωνή φαίνεται να είναι του κυβερνήτη του Λίπετσκ, Ιγκόρ Αρταμόνοφ – είναι αρκετά σαφές. Η δημοσιοποίησή τους, προσθέτει η φωνή, θα έκανε «ανθρώπους… να σκεφτούν άσχημα πράγματα για την περιοχή (που βρίσκεται γύρω στα 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας)».

Η δίλεπτη συνομιλία περιέχει φράσεις όπως: «Πρέπει να το διορθώσουμε, για να πείσουμε τη Μόσχα ότι δεν έχουμε 72 (ασαφής ο προσδιορισμός)», «είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο, το κεφάλι κάποιου πρέπει να κοπεί» και «μην μου πείτε ότι είστε soft. Είναι πραγματικά τόσο δύσκολο να αλλάξετε τα δεδομένα;».​

Σε ένα σημείο, ένας άγνωστος συνομιλητής λέει ότι η αλλαγή των δεδομένων δεν θα ήταν απλή υπόθεση. «Δεν είναι θέμα ενός κλικ και τελειώσαμε. Είναι περίπλοκο» λέει.

«Τότε εκπαιδεύστε τον εαυτό σας για να το κάνετε!» απαντά η πρώτη φωνή.

«Είμαστε ήδη εκπαιδευμένοι», ακολουθεί νέα απάντηση.

Σε σχόλιό του στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Αρταμόνοφ επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της ηχογράφησης, αλλά επέμεινε ότι είχε ερμηνευθεί άδικα. Η συνομιλία δεν ήταν, είπε, απόπειρα επηρεασμού και διαφοροποίησης στοιχείων. Αντίθετα, ήταν μια προσπάθεια διόρθωσης διπλών αναφορών σχετικά με τα στοιχεία των τεστ κορωνοϊού.

«Έχουμε τρεις υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Αρταμόνοφ στην έκδοση Znak. «Μερικά δίνουν δεδομένα σε ένα μέρος, και άλλα σε ένα άλλο…  Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου οι αριθμοί δεν είναι εντελώς πραγματικοί, αν δεν τους χειριζόμαστε καλά».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, η περιφέρεια Λίπετσκ κατέγραψε μόλις πέντε θανάτους από 1696 διαγνωσμένα κρούσματα Covid-19. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό θνησιμότητας 0,29% και βρίσκεται πολύ κάτω από τον τρέχοντα μέσο όρο του 6,42%.