Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την χρήση μάσκας σε άτομα που έχουν πνευμονολογικά προβλήματα.

Για τους ασθενείς που πάσχουν από βρογχικό άσθμα και για όσους έχουν υποκείμενα πνευμονολογικά νοσήματα, η χρήση μάσκας μπορεί να επιβαρύνει την κατάστασή τους, όπως προειδοποιούν Βρετανοί γιατροί, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Η χρήση μάσκας σε περίπτωση αναπνευστικής πάθησης συνήθως δεν συνιστάται, καθώς καθιστά πιο δύσκολη την αναπνοή.

«Τα άτομα με παθήσεις των πνευμόνων δεν πρέπει να φορούν χειρουργικές μάσκες εάν δυσκολεύονται στην αναπνοή», όπως αναφέρουν οι ειδικοί και προειδοποιούν ότι ο ζεστός αέρας και η στενή εφαρμογή στο πρόσωπο μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δύσπνοιας και δυσφορίας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μάσκες μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στην αναπνοή ατόμων με εξασθενημένους πνεύμονες, με την βρετανική Ένωση για το Άσθμα να συμβουλεύει τους ασθενείς να μην τις φορούν εάν τους δυσκολεύουν.

«Εάν η μάσκα σε δυσκολεύει, τότε μην την φοράς», είναι το μήνυμα που στέλνει η βρετανική ένωση στους ασθενείς με άσθμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο κορωνοϊός πλήττει το αναπνευστικό σύστημα κι όταν μολύνει κάποιον, με την εισπνοή προσκολλάται σε κύτταρα μέσα στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες.

Αλλά τα άτομα που έχουν άσθμα ή ασθένειες όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή κυστική ίνωση μπορεί να έχουν πρόβλημα φορώντας μάσκες ή καλύμματα προσώπου .

Κι αυτό γιατί οι μάσκες μπορεί να δυσκολέψουν την άντληση αέρα στους πνεύμονες, ακόμα και να προκαλέσουν άσθμα σε ορισμένους ασθενείς όπως επίσης άγχος στην προσπάθειά τους να αναπνεύσουν.

Εξάλλου, οι σφιχτές μάσκες μπορούν να δυσκολέψουν την αναπνοή ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η βρετανική κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες να φορούν μάσκα εάν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και δυσκολεύονται να μείνουν μακριά από τους άλλους σε απόσταση δύο μέτρων.

Επιπλέον, οι βρετανικές αρχές είναι ξεκάθαρες: «Τα καλύμματα προσώπου και οι μάσκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των 2 ετών ή από άτομα που μπορεί να δυσκολεύονται να τα διαχειριστούν σωστά. Για παράδειγμα, τα παιδιά δημοτικού ή όσα έχουν με αναπνευστικά προβλήματα».

Αυτό συστήνουν όμως οι ειδικοί και για τους ενήλικες με αναπνευστικά προβλήματα: όσους έχουν άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια διαταραχή (ΧΑΠ), κυστική ίνωση, χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα ή καρκίνο των πνευμόνων, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.