«Οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να νιώθουν ότι περιβάλλονται από την Αγάπη και τη Συμπόνια του γιατρού τους». Αυτή είναι η πεμπτουσία της ομιλίας που απηύθυνε στους Έλληνες ογκολόγους ο εξέχων ογκολόγος, ερευνητής και διανοητής, καθηγητής Philip Adib Salem, M.D, Chair in Cancer Research, Baylor St. Luke’s Medical Center, President, Salem Oncology Center, κατά τη διάρκεια μίας πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Servier Hellas.

«Με την πρωτοβουλία αυτή, η Servier Hellas αποτίνει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στον καρκίνο: τους γιατρούς, τους φροντιστές, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Απόψε υμνούμε τη ζωή, την αγάπη, την ελπίδα και την ιερή σχέση του γιατρού με τον ασθενή του. Είναι εξαιρετική τιμή για εμάς να έχουμε ως επίσημο προσκεκλημένο τον Professor Philip Salem, έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο ογκολόγο που έχει αφιερώσει περισσότερα από 50 χρόνια στη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών» δήλωσε ο κ. Ziad Matta, General Manager Servier Hellas and Cyprus και οικοδεσπότης της εκδήλωσης.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο καθηγητής Salem εξέφρασε τη χαρά του να συμμετέχει σε μία συζήτηση που μεταδίδεται ζωντανά από την Ελλάδα, το λίκνο της Ιατρικής και της Φιλοσοφίας.

«H ουσία της ιατρικής δεν είναι η θεραπεία της νόσου, αλλά η θεραπεία του ατόμου που πάσχει από τη νόσο», τόνισε στη συνέχεια ο καθηγητής Salem. «Η Γνώση, δηλαδή η κατάρτιση του γιατρού, δεν είναι από μόνη της αρκετή. Το τρίπτυχο Γνώση, Αγάπη και Συμπόνια είναι το πιο ισχυρό σχήμα για τη θεραπεία της νόσου. Κάθε ασθενής είναι ένα μοναδικό άτομο, έχει όνομα, είναι πατέρας, μητέρα, σύζυγος. Ο γιατρός πρέπει να ακούει τις ανησυχίες και τους φόβους του ασθενούς, παραμένοντας δίπλα του σε όλο το ταξίδι του με τον καρκίνο» ανέφερε ο καθηγητής Salem.

Υπενθύμισε επίσης στους συμμετέχοντες την ιερή σχέση που συνδέει τον γιατρό με τον ασθενή του, η οποία αποτελεί την απόλυτη εκδήλωση εμπιστοσύνης ενός ανθρώπου απέναντι σε έναν άλλο, καθώς ο ασθενής με καρκίνο εμπιστεύεται τη ζωή του στον γιατρό του. Ο καθηγητής Salem υπογράμμισε ότι ο γιατρός δεν πρέπει ποτέ να χάνει την ελπίδα του, ακόμη και όταν έρχεται αντιμέτωπος με την αποτυχία της θεραπείας. Ο ίδιος μάλιστα, χαρακτήρισε την αποτυχία ευλογία και όχι κατάρα, διότι διδάσκει στον γιατρό να είναι ταπεινόφρων και να βελτιώνεται διαρκώς ως επιστήμονας.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Salem απάντησε σε μεγάλο αριθμό ερωτημάτων που του απηύθυναν οι συμμετέχοντες από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Στις απαντήσεις του μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας της επικοινωνίας μεταξύ γιατρού και ασθενή και τον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης, καταλήγοντας ότι η Γνώση πρέπει να είναι συνοδοιπόρος με την Αγάπη στη σχέση γιατρού και ασθενή.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η κυρία Τζιοβανίνα Καραλή, πρώην ασθενής του καθηγητή Salem, η οποία με συγκίνηση και αμεσότητα είπε «Ένιωθα ότι ο γιατρός μου με άκουγε, μου έδινε δύναμη και κουράγιο. Η συμπεριφορά του απέναντί μου έκανε τη διαφορά. Θέλω να πω σε όλους τους ασθενείς να μη χάνουν ποτέ την ελπίδα τους, γιατί η καλύτερη ημέρα είναι πάντα η επόμενη. Το πιο σημαντικό είναι να μη χάνουμε την ελπίδα. Τώρα δεν σκέφτομαι τα χειρότερα, αλλά τα καλύτερα. Θέλω ο γιατρός μου να ξέρει ότι τον σκέφτομαι και τον αγαπώ ειλικρινά, γιατί με έσωσε!»

Απαντώντας στην κυρία  Καραλή, αφού το μήνυμά της μεταφράστηκε από την κυρία Ρενάτα Τσέλλα, Oncology Project Manager Servier Hellas and Cyprus, ο καθηγητής Salem τη χαρακτήρισε σύμβολο ελπίδας και επιμονής στη θεραπευτική προσπάθεια. «Ότι μιλάω σήμερα μαζί της είναι το καλύτερο δώρο για εμένα» ανέφερε συγκινημένος.

«Το να παρακολουθείς τη συζήτηση ανάμεσα σε μια ασθενή και τον γιατρό που της έσωσε τη ζωή πολλά χρόνια μετά τη θεραπεία της, είναι μια μοναδική εμπειρία. Στιγμές σαν αυτές μας υπενθυμίζουν την ουσία της αποστολής μας ως μέλη του φαρμακευτικού κλάδου και της ιατρικής κοινότητας: να θέτουμε τον ασθενή στο επίκεντρο κάθε μας δραστηριότητας» σημείωσε ο κ. Ziad Matta.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν την εκτέλεση γνωστών μουσικών έργων από το μουσικό σχήμα Fortissimo, υπενθυμίζοντας σε όλους τη συμβολή της μουσικής στη θεραπευτική διαδικασία. Στο πνεύμα της εκδήλωσης, η ενότητα αυτή ήταν αφιερωμένη σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που μάχονται τον καρκίνο, καθώς και στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια διαδραστική ενότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποστείλουν μέσω κινητού τηλεφώνου συμβολικές «αχτίδες φωτός» και να «ανάψουν τον φανό» του κυνικού φιλόσοφου Διογένη, φωτίζοντας τον δρόμο του προς την αναζήτηση του Ανθρώπου.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Matta και η κυρία Τσέλλα τόνισαν για μία ακόμη φορά στους συμμετέχοντες το μήνυμα ελπίδας της ασθενούς και τους ευχήθηκαν να αναζητούν πάντα τον Άνθρωπο στον ασθενή που πάσχει από καρκίνο.