Το κάπνισμα ανέκαθεν ταυτιζόταν με τη δήλωση ενός χαρακτήρα που ζει έντονα, απολαμβάνει τη ζωή, δημιουργεί και διακρίνεται. Το τσιγάρο αναδείκνυε τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του ατόμου, με το Χόλυγουντ και τις διαφημιστικές καμπάνιες να φροντίζουν για αυτό, δηλαδή να δημιουργούν και να ενισχύουν εικόνες που να παρακινούν στην πρώτη γνωριμία, τη δοκιμή. Μετά αναλάμβανε δράση ο εθισμός και η νικοτίνη. Η ουσία που ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες αποτελεί ισχυρό διεγερτικό και συνεπώς προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης.

Γιατί το τσιγάρο είναι εθιστικό; Και τι προκαλεί στην υγεία μας;

Μία μόλις ρουφηξιά από το τσιγάρο αρκεί για να στείλει τη νικοτίνη στον εγκέφαλο μέσα σε μόλις δέκα δευτερόλεπτα. Η πρόσληψη της νικοτίνης απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε ηρεμία και εγρήγορση. Το περίφημο, «ας κάνουμε ένα τσιγάρο να χαλαρώσουμε» ή «για να σκεφτούμε» πατάει ακριβώς πάνω σε αυτό. Κατόπιν, αρχίζει ένα φαύλος κύκλος όπου ο εγκέφαλος μαθαίνει ότι με τη νικοτίνη μπορεί να αισθάνεται καλύτερα. Ωστόσο,η πρόσκαιρη ικανοποίηση που προκαλεί ο εθισμός έχει συνέπειες. Καθιστά το άτομο εξαρτημένο, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να μας στερήσει την υγεία, τις όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας, ακόμα και την ίδια μας τη ζωή. Τα στατιστικά μεγέθη αποκαλύπτουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το 45% των Ελλήνων και το 25% των Ελληνίδων καπνίζουν συστηματικά (Πηγές: Eurostat, World Health Organization, ΕΛΣΤΑΤ). Και όταν μιλάμε για κάπνισμα, μιλάμε για μια συνήθεια που οδηγεί κάθε χρόνο 700.000 ανθρώπους στο θάνατο, μόνο στην Ευρώπη. Μιλάμε για την αιτία του 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες και σχεδόν του 80% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες. Τα ίδια ποσοστά (90%) εντοπίζονται στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που εμφανίζεται με δύσπνοια και χρόνιο παραγωγικό βήχα. Αλλά συζητάμε φυσικά και για δεκάδες ασθένειες που επιβαρύνονται από το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα (ακόμη και αν δεν προκαλούνται από αυτό). Τέλος, μιλάμε για κακή φυσική κατάσταση, χαμηλή ποιότητα ζωής και καθόλου, μα καθόλου ευεξία.

Τα οφέλη της διακοπής

Ας μη βλέπουμε, όμως, μόνο τα αρνητικά, ας δούμε τα θετικά που χάνουμε συνεχίζοντας να καπνίζουμε. Κυρίως αυτό! Η ζωή χωρίς τσιγάρο μπορεί να είναι πραγματικά όμορφη και ευχάριστη από την πρώτη κιόλας στιγμή, κάτι που αποδεικνύεται επιστημονικά. Αν διακόψουμε σήμερα το τσιγάρο, σε 20 λεπτά θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος, η αρτηριακή πίεση και οι σφυγμοί θα επανέλθουν στο κανονικό. Σε 8 ώρες, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα επανέρχονται στο φυσιολογικό. Σε 24 ώρες οι πνεύμονες αρχίζουν να καθαρίζουν από τη βλέννα και τα υπολείμματα του καπνού, ενώ σε 48 ώρες δεν υπάρχει πλέον νικοτίνη στο σώμα και βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση. Σε 1 χρόνο ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου μειώνεται στο 50%, σε 10 χρόνια ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο 50%, ενώ σε 15 χρόνια ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου πέφτει στα επίπεδα του γενικού πληθυσμού που δεν έχει καπνίσει ποτέ! Κόβοντας το τσιγάρο, θα δείτε ότι μπορείτε να απολαύσετε περισσότερο έναν περίπατο ή μια αθλητική δραστηριότητα. Η στοματική σας υγεία σας θα βελτιωθεί και θα αισθανθείτε πολύ πιο όμορφα στην καθημερινότητα. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο, να προσπαθήσουμε να κόψουμε το τσιγάρο. Τρόποι υπάρχουν, όπως και οι κατάλληλοι ειδικοί που μπορούν να σας βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος. Ασφαλώς, χρειάζεται θέληση, αλλά με την κατάλληλη βοήθεια μπορείτε να απαλλαγείτε από τη βλαβερή συνήθεια.

Κάντε το σωστά

Ο εθισμός που προκαλεί η νικοτίνη στους καπνιστές είναι ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς μόνο το 20% των συστηματικά καπνιστών καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα με την πρώτη προσπάθεια. Κάποιοι μάλιστα τοποθετούν αυτό το ποσοστό χαμηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τη συμβουλευτική βοήθεια, υπάρχουν διάφορες θεραπείες και επικουρικές ενέργειες, ανάλογα με τον καπνιστή. Από υποκατάστατα νικοτίνης (τσίχλες ή αυτοκόλλητα) και βελονισμό, μέχρι φαρμακευτικές ουσίες όπως η Βουπροπιόνη και η Βαρενικλίνη που ελαττώνουν την επιθυμία για κάπνισμα. Το θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης είναι επίσης σημαντικό, καθώς ο καπνιστής πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το τι θα αντιμετωπίσει στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από την κακή συνήθεια.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να ειπωθεί ότι ακόμη δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα υποκατάστατα, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι απολύτως ασφαλή, αν και φαινομενικά κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς επιτρέπουν στους καταναλωτές να αποκτήσουν τη νικοτίνη χωρίς τη χρήση τσιγάρου.Εντούτοις, καθώς όλα αυτά τα προϊόντα έχουν δημιουργηθεί πολύ πρόσφατα, τα ευρήματα των διεθνών ιατρικών μελετών είναι πολλές φορές αντικρουόμενα και η ιατρική κοινότητα καταλήγει προς το παρόν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Ας ζήσουμε καλύτερα

Με αφορμή λοιπόν την 31η Μαΐου οι καπνιστές ας κάνουν ακόμη μία προσπάθεια να απαλλαγούν από το τσιγάρο. Οι επαγγελματίες υγείας που έχουν ειδική εκπαίδευση στη διακοπή καπνίσματος και τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος είναι δίπλα σας, όπως και η INTERAMERICAN, η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα που γνωρίζει τόσο καλά το χώρο της υγείας και σε ιατρικές πληροφορίες και δεδομένα της οποία βασίστηκε το θέμα που διαβάζετε. Εξάλλου, ο ρόλος μίας σύγχρονης ασφαλιστικής εταιρείας επεκτείνεται πέρα και πάνω από την κάλυψη κάποιων αναγκών ή ιατρικών υπηρεσιών. Η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η πρόληψη είναι μερικές από τις παράλληλες δράσεις μιας εταιρείας που ζει στο σήμερα και αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών. Σε αυτό το πλαίσιο, η INTERAMERICAN με την εμβληματική τεχνογνωσία ξεχωρίζει, διότι αποστολή της είναι όχι μόνο να καλύπτει τους ασφαλισμένους της σε ώρα ανάγκης, αλλά να βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο να ζήσει ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, « Θέλουμε οι άνθρωποι να ζήσουν περισσότερο έχοντας ουσιαστική ποιότητα ζωής, να μπορούν να χρηματοδοτούν την υγεία τους και την ιατρική τους περίθαλψη. Δεν θέλουμε να είμαστε κοντά τους μόνο για τη νοσηλεία τους. Θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν τον έλεγχο του τρόπου της ζωής τους και με σωστή πρόληψη σε όλους τους τομείς να επιτυγχάνουν να είναι πάντα υγιείς». Όλα αυτά σε αρμονία με το ότι η INTERAMERICAN βρίσκεται δίπλασε κάθε ασφαλισμένο της για την πρόληψη αλλά και για τη θεραπεία εδώ και 50 χρόνια, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αξιοπιστία της και το ενδιαφέρον της για την κοινωνική ευημερία. Κάτι που αποδεικνύει και το ότι είναι η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία που επενδύει στις δικές της υποδομές υγείας. Έχει ιδρύσει τα πολυϊατρεία Medifirst και την Αθηναϊκή Mediclinic για να παρέχει πάντα το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών υγείας στους σφαλισμένους της. Εδώ και χρόνια έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων, με μοναδικές υπηρεσίες, όπως η Άμεση Ιατρική Βοήθεια που υποστηρίζεται από ασθενοφόρα, αεροπλάνα αλλά και ελικόπτερα.  Έχοντας χτίσει όλα αυτά τα χρόνια μια ιδιαίτερη σχέση με το χώρο της υγείας, σήμερα η INTERAMERICAN, με αποστολή της να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα, αναπτύσσει τα οικοσυστήματα υγείας που εντάσσονται στο σύστημα υγείας «bewell».

Αν θέλετε μπορείτε να μιλήσετε με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο της INTERAMERICAN για να ενημερωθείτε περισσότερο, εδώ

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα «bewell» εδώ