Oι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου έφεραν στο προσκήνιο τις προτάσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για τη σύμπραξη με την Πολιτεία προκειμένου να ασφαλιστούν οι περιουσίες των πολιτών έναντι φυσικών καταστροφών με χαμηλό ασφάλιστρο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα, τονίζοντας ότι πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον και η ασφάλιση συνολικά της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς φοροαπαλλαγής των ασφαλίστρων για ασφάλιση κατοικίας ως κίνητρο για να ασφαλίσουν περισσότεροι ιδιοκτήτες τα σπίτια τους.

Σήμερα ένα συμβόλαιο ασφάλισης κατοικίας κατά παντός κινδύνου, πυρός, σεισμού, κλοπής, κοστίζει περίπου 130 ευρώ ετησίως ανάλογα με τα τετραγωνικά, την οικοσκευή και τον περιβάλλοντα χώρο.

Η πρώτη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο της σύμπραξης Πολιτείας και Ιδιωτικού Τομέα είναι η ασφάλιση των σπιτιών έναντι σεισμού με χαμηλό ασφάλιστρο, με τη συμμετοχή και των δήμων-περιφερειών προκειμένου να μην επωμίζεται εξ ολοκλήρου ο κρατικός προϋπολογισμός το κόστος της καταστροφής. Όπως υπολογίζεται, θα έπρεπε να γίνει συμβόλαιο 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν όλα τα σπίτια της Ελλάδος έναντι σεισμού, ενώ στην πραγματικότητα το κόστος της ασφάλισης δεν ξεπερνά τα 2.5 δισ ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω στην ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων αλλά όπως τονίζουν και έμπειρα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς «ακόμα και στη σεισμογενή Καλιφόρνια, είναι ασφαλισμένο μόνο το 15% των σπιτιών».

Διαβάστε επίσης

Ασφάλιση Περιουσίας: Δύο μύθοι που παρασύρουν τους ενδιαφερόμενους

Ασφάλιση Περιουσίας: Οι δύο λόγοι που μας πείθουν να την επιλέξουμε