Χωρίς γιατρούς εργασίας έχουν μείνει εκατοντάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού αλλά και του δημοσίου τομέα για περισσότερο από έξι μήνες λόγω του πρωτοφανούς αλαλούμ που έχουν προκαλέσει οι νομοθετικές διατάξεις του υπουργείου Εργασίας.

Χαμένοι είναι κατά πρώτο λόγο οι εργαζόμενοι καθώς με το νέο νομοθετικό πλαίσιο μένουν χωρίς κάλυψη από γιατρό εργασίας. Την ίδια ώρα νομικά εκτεθειμένες είναι και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να συμμορφωθούν στα προβλεπόμενα της νομοθεσίας.

«Αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας που εφαρμόζει αποσπασματικά και αντιφατικά μέτρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και τη Δημόσια Υγεία», δήλωσε ο κ. Γιώργος Λαμπρινός, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελών Επιχειρήσεων Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης- Το Υπουργείο γνωρίζει ότι ο αριθμός των ιατρών εργασίας δεν επαρκεί για την κάλυψη των ελληνικών επιχειρήσεων και παρόλο αυτά νομοθετεί προς την αντίθετη κατεύθυνση χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό και με γραφειοκρατικά τερτίπια υποβαθμίζει όλο και περισσότερο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων των ελληνικών επιχειρήσεων»

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος προσέφυγε ήδη στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να τροποποιηθεί το στρεβλό θεσμικό πλαίσιο. Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του «το υπουργείο εργασίας υποχρεώνει τις επιχειρήσεις σε μια απίστευτη γραφειοκρατία κατά την ανάθεση καθηκόντων ιατρού εργασίας και έχει μετατρέψει τους Ιατρικούς Συλλόγους σε ‘γραφεία εύρεσης εργασίας’ των ιατρών που προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες.
Επιπλέον παρεμβαίνει εντελώς πρόχειρα στη διαδικασία των επιχειρήσεων για ανάθεση καθηκόντων ιατρού εργασίας και σύναψη σύμβασης, αφού η Εγκύκλιος τονίζει ότι εφόσον υπάρξει διαθεσιμότητα Ειδικού Ιατρού Εργασίας, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να επιλέξει τον συγκεκριμένο Ιατρό, ανεξαρτήτως κόστους, επαγγελματικής υπόστασης και αξιοπιστίας, γεγονός το οποίο παραβιάζει ευθέως την Αρχή Ελευθερίας των Συμβάσεων».