Από την ημέρα που το «πρωτάκι» περάσει την πόρτα του δημοτικού, οι γονείς εγκαινιάζουν ένα νέο κεφάλαιο εξόδων για την σχολική εκπαίδευση, τις ξένες γλώσσες αλλά και για τις εξωσχολικές δραστηριότητες που έχουν ως στόχο τα παιδιά να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους είτε σε κάποιο σπορ, είτε στη μουσική, είτε στη ζωγραφική. Παγκόσμια στοιχεία δείχνουν ότι η σημαντικότερη επιβάρυνση για έναν γονιό είναι το κόστος των σπουδών, ειδικότερα σε μία εποχή που η ανώτατη παιδεία είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση μιας θέσης εργασίας.

Αρκετές οικογένειες που έχουν εντρυφήσει στην κουλτούρα των προγραμμάτων ασφάλισης, από τη γέννηση του παιδιού αναζητούν πρόγραμμα χρηματοδότησης ώστε το παιδί να κυνηγήσει τα όνειρά του. Ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα περιορίζει το άγχος αφού κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί σε βάθος 20ετίας το οικογενειακό budget. Η κρίση που βιώνουμε από το 2010 ανέτρεψε πολλά σχέδια για σπουδές σε πανεπιστημιακή σχολή μακριά από τον τόπο διαμονής αλλά και για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να αποταμιεύετε, μέσω των προγραμμάτων, μικρά ποσά ανάλογα με τις δυνατότητές σας μέχρι το παιδί να αποφοιτήσει από το Λύκειο.

Ας δούμε ενδεικτικά τι προσφέρουν τρία αποταμιευτικά προγράμματα:

Το Πρόγραμμα «ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ» που δημιούργησε η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ είναι ένα Ασφαλιστικό – Αποταμιευτικό Πρόγραμμα που «απαντά» πλήρως στην επιθυμία των γονιών να διασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους η αντίστοιχα στην επιθυμία των παππούδων να φροντίσουν τα εγγόνια τους.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη σταδιακή δημιουργία ενός κεφαλαίου, μέσω τακτικών μηνιαίων καταβολών, που θα μπορεί να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση των σπουδών του παιδιού τους, το επαγγελματικό του ξεκίνημα, ή θα του προσφέρει ένα πρόσθετο εισόδημα για να πραγματοποιήσει τα μικρά και μεγάλα σχέδιά του. Επιπλέον, το πρόγραμμα μπορεί να προσφερθεί και σε συγγενικά πρόσωπα (εγγόνι, ανίψια), με στόχο την εξασφάλιση ενός κεφαλαίου που θα το στηρίξει στα πρώτα νεανικά του χρόνια (φοιτητής, νέος επαγγελματίας).

Η επιλογή της διάρκειας του προγράμματος είναι ελεύθερη, με ελάχιστο τα 15 έτη και με την προϋπόθεση ότι το άθροισμα της ηλικίας του Ασφαλισμένου στην έναρξη του προγράμματος και της διάρκειας ασφάλισης να είναι πάνω από 18 έτη και να μην υπερβαίνει τα 37 έτη.

Στο πρόγραμμα μπορείτε να συμμετάσχετε με ελάχιστο μηνιαίο ασφάλιστρο* το ποσό των 60 ευρώ και μέγιστο το ποσό των 500 ευρώ. Παρέχονται δύο επιλογές ασφαλίστρου, σταθερού ή αυξανόμενου 3% κατ’ έτος.

Το Πρόγραμμα «Ασφάλεια παιδιού ING Πειραιώς – Πρόγραμμα SmartPlan Junior», είνια ένα αποταμιευτικό – ασφαλιστικό πρόγραμμα για να δημιουργήσετε ένα εγγυημένο κεφάλαιο για το παιδί σας, αποταμιεύοντας συστηματικά για 10 έως 25 χρόνια.

Τα ασφάλιστρα ξεκινούν από 84 ευρώ το μήνα ενώ παρέχεται προστασία από τον πληθωρισμό με ετήσια αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου κατά 3%. Στη λήξη του προγράμματος, το παιδί σας θα λάβει το εγγυημένο ασφαλισμένο κεφάλαιο συν τις τυχόν επιπλέον αποδόσεις του προγράμματος. Το κεφάλαιο μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ, είτε ως μηναίο εισόδημα για πέντε έτη.

Το πρόγραμμα αποταμίευσης «εξασφαλίζω το αύριο του παιδιού μου» της Eurolife ΕRB, προορίζεται για παιδιά μέχρι 17 ετών με ελάχιστο ασφάλιστρο 30 ευρώ το μήνα και με εγγυημένο κεφάλαιο που καταβάλλεται εφάπαξ στη λήξη. Επιπλέον στην περίπτωση που ο γονιός μείνει άνεργος δίνεται η δυνατότητα το ασφάλιστρο να μειωθεί σε 10 ευρώ τον μήνα για όσο χρονικό διάστημα αποδεδειγμένα διαρκεί η ανεργία.

Για παράδειγμα αν ξεκινήσετε το πρόγραμμα όταν το παιδί σας είναι ενός έτους με αρχικό μηνιαίο ασφάλιστρο 150 ευρώ, τότε στα 17 του θα λάβει εγγυημένο κεφάλαιο 32.351 ευρώ.