Απαντήσεις ως προς τα αίτια της γεωγραφικής ανομοιογένειας που παρατηρείται στην Ελλάδα, ως προς την Πνευμονική Εμβολή επιχειρεί να δώσει ελληνική μελέτη που διεξάγεται στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η επιστημονική ομάδα, απαρτιζόμενη από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Ι. Γουργουλιάνη, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Φωτεινή Μάλλη και τον υποψήφιο διδάκτορα Δημήτρη Ράπτη, μελετώντας εξιτήρια ελληνικών νοσοκομείων με διάγνωση «Πνευμονική Εμβολή», τα χρόνια της οικονομικής κρίσης παρατήρησε μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ γεωγραφικών περιφερειών αλλά και νομών, ως προς τη συχνότητα της ασθένειας.

Όπως εξηγεί στο ygeiamou.gr ο κ. Γουργουλιάνης, «με βάση τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα αναμένονται τουλάχιστον 60 νέοι ασθενείς με πνευμονική εμβολή το χρόνο ανά 100.000 κατοίκους. Έτσι για τη Θεσσαλία που λειτουργεί η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει λίγο περισσότερους από 700.000 κατοίκους αναμένονται 420 ασθενείς με Πνευμονική Εμβολή ετησίως. Από τα στοιχεία που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και κυρίως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δηλώνονται 360 νέοι ασθενείς ετησίως, δηλαδή σχεδόν όσοι αναμένονται. Μια ανάλυση των δεδομένων από την υπόλοιπη Ελλάδα αναδεικνύει γεωγραφικά διαμερίσματα στα οποία δηλώνονται το 1/3 ή το 1/4 των κρουσμάτων που αναμένονται με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία. Επειδή σχεδόν όλοι οι ασθενείς με πνευμονική εμβολή νοσηλεύονται, οι μειωμένες δηλώσεις που περιγράφησαν παραπάνω αντιστοιχούν με υποδιάγνωση».

Ανεπάρκεια εξειδικευμένων δομών

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, αυτό οφείλεται στην αδυναμία εκτέλεσης των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, στην απουσία ειδικών εκπαιδευμένων στελεχών στις δομές υγείας στη διάγνωση αλλά κυρίως στην παρακολούθηση. «Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν πρόσφατα, δημιούργησαν στην πρωτοβάθμια αλλά και δευτεροβάθμια Υγεία πολλές νέες δομές, κυρίως συνταγογράφησης, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό που να βασίζεται στην επιδημιολογία και τη βαρύτητα των νοσημάτων», εξηγεί.

Έτσι σε ελάχιστα νομαρχιακά νοσοκομεία κυρίως στην περιφέρεια της χώρας μας υπάρχει δυνατότητα θρομβόλυσης των ασθενών με μαζική Πνευμονική Εμβολή. Συχνά απουσιάζει η δυνατότητα εκτέλεσης διαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων ή ακόμα απουσιάζουν οι ειδικοί γιατροί πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, αιματολόγοι, αγγειοχειρουργοί, εντατικολόγοι, που ως ομάδα θα αναλάβουν τη διαχείριση, από τη διάγνωση έως και την παρατεταμένη θεραπεία αυτών των ασθενών.

Πρότυπο Ιατρείο Πνευμονικής Εμβολής στη Λάρισα

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας λειτουργεί Ιατρείο Πνευμονικής Εμβολής τα τελευταία δύο χρόνια, στο οποίο παρακολουθούνται περισσότεροι από 120 ασθενείς που προέρχονται από όλη τη Θεσσαλία. Οι μισοί περίπου είναι κάτω των 50 ετών και το 20% από αυτούς πάσχει από κάποια νεοπλασματική νόσο.

«Αυτή η επιτυχημένη πρακτική έγκαιρης διάγνωσης και κυρίως παρακολούθησης που εφαρμόζεται στη Θεσσαλία ίσως πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο και για την υπόλοιπη χώρα. Άμεσα πρέπει οι πνευμονολογικές κλινικές των Τριτοβάθμιων Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων να βρίσκονται σε συνεργασία-δίκτυο με οργανωμένα Πνευμονολογικά Τμήματα των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων. Χρειάζονται προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας της Πνευμονικής εμβολής που να απευθύνονται στο προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων και τελικά κεντρική διαρκής και συνεχιζόμενη σταθερή στρατηγική στα θέματα Υγείας. Η μελέτη της επιδημιολογίας της Πνευμονικής Εμβολής στη χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την καλύτερη υγεία για όλους στο μέλλον», προτείνει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης.

Εξάλλου, η εμπειρία από το Ιατρείο Πνευμονικής Εμβολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το μοναδικό ίσως στη χώρα μας, είναι διαθέσιμη για αξιοποίηση σε όλους.